Social

#sua #lehman brothers #criza

A trecut un an de la ziua cand a inceput oficial criza

Astazi se implineste un an de la inceputul crizei. Pe 15 septembrie 2008 , banca Lehman Brothers isi anunta oficial falimentul, iar acest moment a intrat in istorie drept momentul oficial al declansarii crizei economice mondiale. Vinovati sunt considerati doi oameni de afaceri care se afla acum departe de ochii lumii: unul condamnat la peste 100 de ani de inchisoare, altul, ascuns, undeva in SUA.

Inainte de acest eveniment, Trezoreria Americana si Federal Reserve (Fed) au incercat sa salveze Lehman Brothers, desi gestiona active de 639 de miliarde de dolari. Cele doua institutii nu au reusit insa nici sa-si dea seama ca acesta va fi primul pas dintr-un efect in domino, care a sters 25 de banci de pe harta economica a Americii 25 de banci, anul trecut.

Potrivit Gandul, pana astazi, alte 92 de banci si-au anuntat intrarea in insolventa. Cel mai mare crah bancar de anul acesta a fost BankUnited, inchisa pe 21 mai, care avea active de 12,8 miliarde de dolari si depozite de 8,6 miliarde de dolari. Mai mult, majoritatea firmelor mari din SUA si mai apoi din intreaga lume au inceput procesele de disponibilizare si reducere a cheltuielilor, care au produs sute de mii de someri. Numai in Statele Unite, rata somajului a ajuns la cea mai mare valoare din ultimii zece ani.

Miliarde de dolari folositi de stat pentru a salva bancile mari

Insa, cu doar cateva zile inainte de prabusirea gigantului Lehman Brothers, guvernul american preluase controlul asupra celor mai mari doi creditori ipotecari din SUA, Fannie Mae si Freddie Mac. Aceste doua firme detineau sau garantau jumatate din datoriile imobiliare ale americanilor, in valoare de 12.000 de miliarde de dolari.

Cele 200 de miliarde investite in aceasta miscare erau insa doar inceputul pomparii banilor contribuabililor americani in tinerea pe linia de plutire a bancilor. Bear Stearns, Merrill Lynch, AIG, Goldman Sachs si Morgan Stanley au fost cateva dintre institutiile salvate de stat sau cu ajutorul autoritatilor.

Cauzele si vinovatii crizei

In ce priveste cauzele crizei, acestea au fost identificate de catre analistii americani: acordarea de imprumuturi ipotecare catre persoane care nu si le puteau plati (numite „subprime”), apoi revanzarea pachetelor cu asemenea produse catre alte banci (cunoscute ca active toxice), culminand, in final, cu tranzactii mari cu bani virtuali .

Despre vinovatii pentru declansarea crizei mondiale, ei au fost desemnati a fi fostul director al Lehman Brothers, Richard Fuld si Bernard Madoff , fostul sef al bursei Nasdaq. Primul sta aproape ascuns, retras la resedinta sa din Ketchum, statul Idaho, al doilea a fost condamnat la 150 de ani de inchisoare. Ambii au fost anchetati, pentru ca i-ar fi sfatuit pe administratorii americani sa isi investeasca prost banii, iar Madoff a fost condamnat pentru ca a creat un fond de investitii, in care a atras sume enorme, mintind investitorii ca va obtine profituri uriase.

Analistii americani spun ca marile institutii americane nu au realizat faptul ca prabusirea Lehman Brothers a dat startul unei reactii in lant: declansarea panicii, pierderea increderii in institutiile financiare, inghetarea creditarii la toate nivelurile si un sir intreg de alte falimente ale bancilor si companiilor.

Insa criza nu a fost negativa pentru toata lumea. Analistii din SUA spun ca tocmai turbulentele financiare au contribuit intr-o mare masura la alegerea lui Barack Obama in functia de presedinte al SUA. In plus, banca britanica Barclays si compania japoneza Nomura au trecut in fruntea pietelor de capital si de fuziuni si achizitii din Statele Unite.

Barclays a incercat intai o preluara integrala a Lehman, insa ulterior a inglobat operatiunile de baza ale bancii americane, de brokeraj, dealership si consiliere, in cadrul procedurilor de faliment. Dupa cateva zile, Nomura a achizitionat operatiunile din Europa si Asia.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea