Social

#pictor contemporan roman #Paul Gherasim #pictor roman #deces

A murit Paul Gherasim, marele pictor contemporan roman

Paul Gherasim, unul dintre cei mai mari si apreciati pictori contemporani romani, s-a stins din viata la varsta de 91 de ani. Anuntul a fost facut de Virgil Stefan Nitulescu, directorul Muzeului National al Taranului Roman (MNTR), pe contul sau de Facebook.

"Cu imensa tristete anunt trecerea la cele vesnice a unui mare prieten al MNTR, un om pe care l-am admirat si il admir si acum, bucurandu-ma ca am avut sansa sa il cunosc. Cu doar 8 zile in urma, la MNTR, a avut loc lansarea celui mai recent album al carui autor a fost Domnul Paul. Dumnezeu sa-l odihneasca", a scris Virgil Stefan Nitulescu.

Pictorul Paul Gherasim s-a nascut pe 25 iunie 1925 in localitatea suceveana Botesti.

Paul Gherasim a studiat desenul cu pictorul Nicolae Darascu, iar pictura cu Jean Alexandru Steriade, la Academia de Arte Frumoase din București, intre anii 1943-1947. Din anul 1946 a participat la principalele expozitii oficiale. Prima expozitie personala a avut loc in 1966 la Galeria Galateea, potrivit wikipedia.com.

In anul 1965, a avut prima expozitie personala, la Galeria Galateea. De atunci, a participat in permanenta la manifestari plastice din muzee si galerii din tara si strainatate, obtinand numeroase premii si burse de studii. Astfel, in anul 1946, a fost distins cu premiul al doilea al "Salonului de Primavara", pentru Pictura; in anul 1961, a obtinut premiul pentru Pictura, al Uniunii Artistilor Plastici; in anul 1972, a primit premiul revistei "Arta"; in anul 1979, el a fost onorat cu Marele Premiu al Uniunii Artistilor Plastici; in anul 1995, a primit premiul "Ion Andreescu", al Academiei Romane; in anul 2001, a fost cinstit cu ordinul "Steaua Romaniei", in grad de Comandor, scrie teotrandafir.com.

Sursa foto: youtube.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea