Social

A murit Colea Rautu

Celebrul actor de film si teatru Colea Rautu s-a stins din viata la Spitalul Municipal din Bucuresti, marti, in jurul orei 18:00. Avea 95 de ani si suferea de ciroza, fiind internat in spital de mai bine de o saptamana. Colea Rutkovschi, sau „Colica” cum ii spuneau prietenii s-a nascut la 18 noiembrie 1912, la Balti in Basarabia, dintr-un tata polonez si o mama moldoveanca.

Si-a inchinat intreaga viata scenei, desi a vrut initial sa se faca fotbalist, si a interpretat aproximativ 75 de roluri in filme memorabile. A inceput facand figuratie la Teatrul de Revista „Carabus”, in 1934, ca apoi sa urce pe scena Teatrului National. In 1953, alaturi de Ernest Maftei, infiinteaza ACIN-ul, Uniunea Cineastilor de azi. In 1954, este distribuit in filmul „Desfas urare”, iar un an mai tarziu il vedem in „Moara cu noroc”.

A murit actorul Colea Rautu

Colea Rautu a interpretat roluri negative ce au depasit ca daruire si talent rolurile principale. Despre rolul Spanul, din „Toate panzele sus!”, a spus ca a fost cel mai solicitant din cariera lui.

Printre distinctiile artistului pot fi enumerate titlul de Artist emerit, Premiul de Stat, Premiul la Festivalul de film Karlovy-Vary, Premiul Festivalului de film de la Moscova etc. In anul 1988 a obtinut Premiul Asociatiei Cineastilor din Romania pentru intreaga activitate, iar la 14 mai 2002 a fost distins cu Premiul de Excelenta in Cinematografia Romaneasca.

Iorgulescu: „O pierdere semnificativa pentru scena romaneasca”

Moartea actorului Colea Rautu reprezinta „o pierdere semnificativa pentru scena romaneasca”, spune ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu. Acesta a evidentiat „marea capacitate expresiva, care mergea de la rolurile de revista, pana la cele de compozitie” dar si „talentul muzical” si „vocea deosebita” ale lui Colea Rautu. „Eram adolescent si mi-amintesc timbrul sau deosebit, atunci cand interpreta celebrul „ Cosar ”', a mai spaus Adrian Iorgulescu.

Jean Constantin: „Era un artist emerit al tarii”

Jean Constantin, care a colaborat cu actorul Colea Rautu in mai multe filme, precum „Toate panzele sus!”, „ Nemuritorii ” sau „Zestrea domnitei Ralu”, a declarat pentru Mediafax ca moartea cunoscutului actor este o mare pierdere pentru arta romaneasca.

„Am colaborat foarte bine cu el. Era un artist emerit al tarii, imi pare rau pentru acest moment”. „Eram mai mic decat el si imi spunea ce sa fac. Imi zicea «Jeane, misca-te asa, fa asa pe platou»”, si-a amintit Jean Constantin, adaugand ca Rautu era atat un actor bun cat si „un coleg extraordinar si un om de suflet”.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea