Social

A murit Aitmatov

Unul dintre cei mai apreciati scriitori din spatiul ex-sovietic, Cinghiz Aitmatov, originar din Kargazstan, a decedat marti, la varsta de 79 de ani, intr-un spital din Germania.

Scriitorul a fost adus de urgenta la Nurnberg direct din Rusia, dupa ce i se facuse rau in timpul filmarilor la o adaptare dupa cartea sa „O zi mai lunga decat veacul“. Potrivit medicilor germani, Aitmatov ar fi suferit complicatii in urma unei infectii pulmonare. Funeraliile vor avea loc sambata, la Biskek, in capitala Kargazstanului, 14 iunie fiind decretata zi de doliu national de catre presedintele tarii, Kourmanbek Bakiev.

Scriitorul s-a stins exact in anul in care un comitet a propus candidatura sa la Premiul Nobel pentru literatura pe 2008, pentru felul in care a prezentat „umanitatea ca simbol al sperantei“, informeaza AFP.

L-a sustinut pe Gorbaciov

Aitmatov s-a nascut pe 12 decembrie 1928 la Cheker, in nordul Kargazstanului, pe atunci republica sovietica, tatal sau fiind executat de regimul stalinist pe cand avea doar 10 ani. A muncit la colhoz, apoi la posta, pana sa studieze Medicina Veterinara. Dupa primele povestiri publicate in 1956, e primit la prestigiosul Institut de literatura „Maxim Gorki“ de la Moscova, iar doi ani mai tarziu, „Djamilia“, una dintre cele mai frumoase carti de dragoste din literatura, ii asigura celebritatea si titlul de „erou al muncii socialiste“.

Cele 15 romane ale sale au fost traduse si premiate in lumea intreaga, in limba romana fiind disponibile „Djamilia“, „O zi mai lunga decat veacul“, „Esafodul“, „Vaporul alb“ si „Cantecul stepei, cantecul muntilor“.

In epoca Gorbaciov, Aitmatov a sustinut activ perestroika , iar dupa caderea URSS a devenit ambasador al Rusiei, apoi al Kargazstanului, la Bruxelles, pe langa Uniunea Europeana si NATO. „Era cel mai bun prieten al meu, voiam sa-l ajut si, cand era posibil, o faceam“, a declarat Mihail Gorbaciov .

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea