Social

#lege #zile libere 2012 # sotie klaus iohannis

A fost PROMULGATA legea "zile libere pentru parinti" cand se inchid scolile

Presedintele Romaniei Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant. Asa cum se intampla si acum din cauza pandemiei de coronavirus.

Legea precede ca doar un parinte poate beneficia de acest concediu care va fi platit de stat si nu de angajator.

Proiectul a fost adoptat in procedura de urgenta in aceasta saptamana in Parlament.

Parintii care vor beneficia de ”zilele libere”

„Se acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant unde acestia sunt arondati, ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situatii extreme decretate de catre autoritatile competente cu atributii in domeniu”, prevede articolul 1 al proiectului legislativ.

Prevederile se vor aplica parintilor ai caror copii au varsta de pana in 12 ani, inregistrati in cadrul unei unitati de invatamant si parintilor copiilor cu dizabilitati inregistrati in cadrul unei unitati de invatamant, pana la varsta de 18 ani.

Cati bani vor primi parintii

Pentru perioada in care vor sta acasa, parintii vor primi 75% din salariul net!  Zilele libere platite se vor acorda la cererea unuia dintre parinti, respectiv a tutorelui legal, in cazul familiilor monoparentale.

De aceste zile libere va putea beneficia, la cerere, doar un parinte sau tutorele legal al copilului, indiferent de locul de munca al acestuia, adica indiferent daca acesta este angajat la stat sau in sectorul privat.

Prevederile se aplica pe baza unei declaratii pe propria raspundere, semnata de catre ambii parinti, cu exceptia familiilor monoparlamentale, depusa la angajator de catre parintele care va supraveghea copilul in perioada mentionata.

In cazul in care in urma unor verificari se constata ca ambii parinti au solicitat simultan zile libere, va fi anulata definitiv posibilitatea ulterioara de a mai beneficia de prevederile prezentei legi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea