Social

#superstitii a doua zi de paste #traditii a doua zi de paste #a doua zi de paste

A doua zi de Paste, obiceiuri de care sa tii cont! Ce Nu ai voie sa faci astazi

A doua zi de Paste mai este cunoscuta si ca Lunea Luminata. Prin Invierea Domului Iisus Hristos, in popor se spune ca Raiul se deschide tuturor sufletelor retinute in prinsoarea iadului incepand de la Adam si pana la venirea Mantuitorului si ramane deschis de la Inviere pana la Duminica Tomei.

 

Lunea din Saptamana Luminata poarta numele de Lunea Alba. Fiind prima zi dupa Duminica Pastelui, este considerata ziua in care se deschid portile Raiului si ale iertarii, astfel ca orice persoana care moare in acesta zi nu mai trece prin Judecata de Apoi.

Traditia spune ca in aceasta zi trebuie sa stropesti casa cu agheazma si sa dai de baut la rude.

In aceasta zi, are loc asa-numita “umblare cu pasca”, adica vizitarea rudelor apropiate in vederea vestirii Invierii lui Iisus Hristos. Se obisnuieste ca finii sa se duca in vizita la nasi, cu colaci, pasca si oua rosii, iar copiii merg la parinti. Nasii trebuie sa ii ospateze pe fini, traditia spunand ca acestia mergeau impreuna la hora satului.

Trebuie sa tii cont ca in a doua zi de Paste ouale se ciocnesc “cap cu dos”.

Se spune ca cei care mor in a doua zi de Pasti nu mai trec prin Judecata de Apoi si ajung direct in Rai. 

Un obicei practicat mai mult in zonele rurale presupune ca baietii sa stropeasca fetele din sat cu apa. Acest obicei se practica in amintirea readucerii la viata a fetei de evreu, care a lesinat la aflarea vestii invierii lui Iisus. Marti, in a treia zi de Paste, este randul fetelor sa stropeasca baietii, insa in loc de apa folosesc parfum.

In a doua zi de Paste Nu trebuie, sub niciun chip, sa maturi prin casa sau sa gatesti. 

Sursa foto: banatulazi.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea