Social

#liniste gaza #retragere progresiva

A doua noapte de liniste in Fasia Gaza: Israelul se retrage progresiv

Fasia Gaza a avut parte de a doua noapte linistita duminica spre luni, dupa incetarea focului decretata separat mai intai de Israel si apoi de Hamas.

Israelienii au inceput o retragere "progresiva" din teritoriul palestinian.

"Totul este calm, nu a existat niciun semn a vreunui fel de activitate in timpul noptii", a declarat luni dimineata purtatorul de cuvant al armatei israeliene, citat de AFP.

Si sursele palestiniene evoca situatia linistita din teritoriu, unde cel putin 1.300 de palestinieni au murit in operatiunea "Plumb intarit" care a durat 22 de zile. La cateva ore de la decretarea armistitiului unilateral de catre statul israelian, gruparea islamista Hamas a anuntat, la randul sau, duminica incetarea ostilitatilor si a pus la dispozitia Israelului o saptamana pentru a se retrage in totalitate din Fasia Gaza.

Duminica dimineata, au mai fost lansate cateva tiruri cu rachete palestiniene asupra sudului Israelului. In total, circa 20 de proiectile au fost lansate duminica de Hamas, iar armata israeliana a ucis doi palestinieni. Liderul guvernului Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat duminica seara ca palestinienii au obtinut o "mare victorie".

"Dusmanul nu a reusit sa-si atinga obiectivele", a dat el asigurari intr-un discurs televizat. Cu putin timp inainte, un purtator de cuvant militar israelian confirmase ca a inceput "o retragere progresiva a armatei din Fasia Gaza".

Israelul sustine ca si-a indeplinit obiectivele

Israelul vrea "sa plece din Fasia Gaza cat mai repede posibil, de indata ce securitatea sudului tarii va fi obtinuta", a subliniat, la randul sau, premierul Ehud Olmert, sambata. El a dat asigurari ca Israelul si-a atins toate obiectivele "si chiar mai mult".

Tancurile au parasit duminica principala lor pozitie, in fosta colonie Netzarim, la sud de capitala Gaza, deschizand pentru prima oara de la 3 ianuarie drumul dintre sudul si nordul teritoriului, potrivit martorilor. Trupele au mai parasit si pozitiile din jurul oraselor Jabaliya si Beit Lahya.

Tancurile au fost desfasurate, insa, la frontiera, pe teritoriul palestinian, asa cum anuntase Israelul, carea hotarat sa pastreze o parte din unitatile sale, pentru a putea raspunde unor eventuale atacuri palestiniene.

Puratorul de cuvant al armatei, generalul Avi Benayahu, a declarat ca regulile de angajament ale soldatilor au devenit "mult mai stricte", pentru a evita noi pierderi de vieti omenesti in randul civililor palestinieni.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea