Social

#Ziua Independentei de Stat a Romaniei #ziua europei #9 mai

9 mai, sarbatoare 3 in 1 pentru romani! Evenimentele pe care sa nu le ratezi!

9 mai este ziua care are o tripla semnificatie pentru romani. Pe langa celebrarea Zilei Independentei de Stat a Romaniei din 1877 si victoria coalitiei antifasciste din 1945, in 9 mai se sarbatoreste si Ziua Europei.

Astazi se implinesc astazi, 140 de ani de la proclamarea independentei de stat a Romaniei!Mihail Kogalniceanu, in calitate de ministru de externe, avea sa declare, in legislativul tarii: „in stare de razboi, cu legaturile rupte, ce suntem? Suntem independenti, o natiune de sine statatoare. Asadar, domnilor deputati, n-am cea mai mica indoiala si frica de a declara in fata reprezentantei nationale ca noi suntem o natiune libera, independenta!”

9 mai reprezinta si momentul declaratiei ministrului francez de Externe, Robert Schuman, care propunea o constructie europeana bazata pe colaborarea dintre Franta şi Germania. Tonul manifestarilor de sarbatoare a fost dat la Bruxelles, unde institutiile europene si-au deschis portile pentru vizitatori .

La 66 de ani de cand Robert Schuman a avut viziunea unei Europe Unite si solidare,  proiectul european s-a modificat de mai multe ori, s-a largit, s-a modernizat,  ce a ramas neschimbat insa este setul de valori la care adera membrii Uniunii Europene, statul de drept, libertatea de expresie si toleranta.

Astazi, cand se implinesc 10 ani de cand Romania face parte din Uniunea Europeana, evenimentul este sarbatorit de bucuresteni in Piata Universitatii, incepand cu ora 19:00. Intrarea este libera.

Surpriza este faptul ca, dupa o indelungata absenta de pe scena, trupa O-Zone se va reuni si baietii vor canta melodiile care i-au facut celebri in intrega lume. Alaturi de O-Zone vor mai canta: Akcent, Alexandra Stan, Antonia, Carla’s Dreams, Dan Balan, Fly Project, Inna si Morandi, conform metropotam.ro.

Tot astazi, Centrul Europe Direct Bucuresti organizeaza pe esplanada Universitatii din Bucuresti, o serie de activitati ce cuprind dezbateri, lansari de expozitii de fotografie, flash mob-uri, dar si demonstratii practice ale unor mestesugari sau dansuri ale comunitatii elene din Romania.

Festivalul Filmului European dedica editia din acest an aniversarii a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, iar Spatiul Public European organizeaza Expozitia aniversara ”20:30 Erasmus”. De asemenea, in perioada 9-30 mai, are loc Salonul european de banda desenata 2017.

Sursa foto: javilopez.eu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea