Social

#cutremur #imobil #pericol

800 imobile stau sa cada la cutremur

800 de imobile locuite din intreaga tara ar fi puse la pamant de un cutremur mai mare decat cel de ieri. Seismul mare a avut o magnitudine de 5,5 grade pe scara Richter, a fost de suprafata si a fost urmat de replici de mai mica intensitate. S-a simtit pe litoralul romanesc, pe cel bulgaresc, dar si in Capitala si in alte orase din tara. Miscarea seismica a adus insa in discutie problema modului in care un cutremur puternic ar afecta tara noastra.

Specialistii spun ca seismul a durat doua secunde, insa propagarea undelor s-a facut pentru mai mult timp, in jur de 30 de secunde. El a fost resimtit mai puternic pe litoralul bulgaresc, insa efectele au fost simtite si pe plaja romaneasca. “Eram cu familia intr- o cofetarie din Mangalia, pe faleza. S-a simtit tare, ne-am speriat si noi, si angajatele de acolo. Mesele trepidau, au cazut paharele de pe tejghea”, a povestit Mirela Oprea, o turista, pentru Evenimentul Zilei.

Miscarea telurica a avut si replici. “Au fost replici de mica intensitate, cuprinse intre 1 si 3 grade pe scara Richter”, a precizat aseara Gheorghe Marmureanu , directorul INCDFP pentru evz.ro. Epicentrul cutremurului a fost localizat la 41 de km sud-est de Constanta si la 15 km est de Mangalia., zona in care exista o falie activa. “S-a produs o miscare pe falie care i-a perturbat sistemul, ne asteptam la o rearanjare ce se produce prin cutremure mai mici”, a precizat pentru evz.ro directorul stiintific al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP), Mircea Radulian.

Acest cutremur readuce insa in discutie problema modului in care un cutremur mai mare i-ar putea afecta pe romani. Potrivit datelor oficiale, in Romania exista 800 de cladiri de locuit din Romania, care, potrivit expertizelor seismice, s-ar prabusi in cazul unei miscari telurice mai puternice. Se pare insa ca acest numar ar putea fi mai mare, deoarece in toata tara exista cladiri care nu au fost evaluate din punct de vedere seismic.

Bucurestiul, capitala cu cel mai mare risc seismic din Europa

Potrivit Evenimenul Zilei, pana acum, in tara exista oficial, 3.585 de imobile subrede, dintre care 2.639 numai in Bucuresti. Capitala este capitala cu cel mai mare risc seismic din Europa si ar fi probabil cea mai afectata de un cutremur mai mare, spun specialistii. Cauza: 126 de cladiri care reprezinta “pericol-public”, 392 care au gradul I de risc seismic si alte 269 incadrate in gradul II de risc seismic.

Bucrestiul este insa si primul oras din Romania care are o harta seismica. Potrivit seismologilor, orasul este impartit in patru zone, in functie de cat de tare se resimte un seism de 7 grade. Astfel, in zona Aeroportului Otopeni, Casa Presei -Baneasa, dar si in cartierul Pantelimon, cutremurele au intensitatea cea mai mare.

Potrivit specialistilor, in aceste zone pamantul se misca cel mai tare si pe o perioada mai lunga. Pe locul doi sunt situate cartierele Militari, Panduri si Drumul Sarii, unde un cutremur major va fi resimtit destul de tare. Pe locul trei sunt zonele Balta Alba, Gemenii-Vasile Lascar, bulevardul Titulescu si bulevardul Balcescu. Potrivit documentului, bucurestenii cei mai feriti de cutremure locuiesc pe langa Dambovita si in zonele Metalurgiei si IMGB.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea