Social

# beneficii caldura #pompe caldura #caldura

7 beneficii surprinzatoare ale pompelor de caldura

In ultima perioada, tot mai multi oameni cauta solutii ecologice si avantajoase din punct de vedere al costurilor pentru incalzirea sau racirea casei. Pompele de caldura reprezinta prima optiune atunci cand vine vorba de eficienta maxima. Acestea imbina perfect producerea ecologica a caldurii cu un consum redus, astfel ca pot asigura cu usurinta o temperatura optima in case, cladiri de birouri sau spatii comerciale.

 

Principiul de functionare al pompelor de caldura este foarte simplu. Mecanismul extrage energia din pamant, apa sau aer si o transfera catre o sursa, insa vara actioneaza si in sens invers, prin absorbirea caldurii din acelasi spatiu. Prin urmare, cine monteaza pompe de caldura poate folosi dispozitivul atat pentru a incalzi locuinta in anotimpul rece, cat si pentru a raci intreaga suprafata a casei cand afara este cald. Descopera in continuare care sunt avantajele pompelor de caldura.

1. Ofera independenta fata de combustibili

Pompa de caldura este un agregat frigorific electric care functioneaza fara combustibili gazosi, solizi sau lichizi. Aceasta extrage energia dintr-un mediu cu potential inepuizabil, respectiv sol, aer sau apa din panza freatica. Intregul sistem necesita doar o mica parte din energia electrica pentru echipamente si pompa care nu poate face transferul fara un proces mecanic.

2. Beneficiaza de un grad inalt de eficienta

La o adancime de 100 de metri in subteran, temperatura pamantului este constanta, de aproape 12oC, indiferent de anotimp. Pompa extrage aceasta caldura inepuizabila si o transfera in locuinta. Dispozitivul are nevoie de energie pentru acest lucru, insa folosind 1 kw de energie electrica pompa de caldura produce 4-5 kw de energie termica, fiind cea mai eficienta sursa de incalzire. Randamentul este extrem de ridicat comparativ cu o centrala conventionala care are nevoie de 1Wh de energie electrica pentru a genera 1 kWh de energie termica.

3. Asigura incalzirea si racirea casei

Cu toate ca denumirea de pompe de caldura nu te duce cu gandul la racirea unui spatiu, mecanismul ofera un control eficient asupra temperaturii in orice anotimp. Pompele de caldura sunt proiectate pentru a furniza intr-un mod rapid caldura intr-un spatiu in zilele geroase, dar sunt si reversibile. In acest sens, functia de racire este posibila prin inversarea ciclului. Dispozitivul absoarbe caldura din locuinta, elementul cheie al pompei de caldura fiind un compresor montat in interior.

4. Sunt prietenoase cu mediul inconjurator

Persoanele care isi doresc sa protejeze natura au posibilitatea de a reduce substantial emisia de dioxid de carbon prin folosirea pompelor de caldura. Acestea contribuie la atenuarea efectului produs de incalzirea globala deoarece nu emit noxe, deseuri sau radiatii si elimina complet consumul de gaz metan.

5. Pot fi instalate in orice spatiu

O solutie excelenta pentru a obtine oricand temperatura dorita, aceste pompe de caldura sunt ideale pentru cladirile rezidentiale si comerciale. Pot fi instalate atat in constructiile noi, cat si in cele vechi ori aflate in renovare. De asemenea, pompele de caldura ofera acelasi randament indiferent ca este vorba de locuinte proprii, blocuri de apartamente, sedii ale firmelor, cladiri de birouri, unitati publice, localuri sau spitale.

6. Contribuie semnificativ la reducerea costurilor

O pompa de caldura fiabila si montata corespunzator conduce la o valoare mult mai redusa a facturilor. In acest mod, investitia initiala se amortizeaza intr-un timp scurt deoarece pompele de caldura produc de 4-5 ori mai multa energie decat consuma. Totodata, dispozitivul poate functiona chiar si cu energie electrica obtinuta de la panouri fotovoltaice sau energie eoliana.

7. Nu necesita intretinere sau revizii frecvente

In cazul in care pompele de caldura sunt montate corect instalatia nu are nevoie de intretinere. De altfel, pentru utilizarea unui asemenea dispozitiv nu ai nevoie de autorizatii sau proiecte de instalare ca de exemplu in cazul cazanului pe gaz. In functie de tipul de pompe de caldura utilizate poate fi nevoie de verificarea concentratiei glicolului de pe schimbatorul primar de caldura pentru a fi evitat inghetul. Iar pentru a asigura functionarea in parametri optimi, chiar daca nu este obligatorie, specialistii recomanda o revizie o data la doi ani pentru a garanta eficienta sistemului.

Pompele de caldura reprezinta o investitie inteligenta, sigura. Prin folosirea energiei regenerabile poti incalzi sau raci un spatiu foarte simplu, rapid si ecologic. Mecanismul are o durata de viata foarte lunga si foloseste o energie cu potential inepuizabil, astfel ca nu va mai trebui sa iti faci griji pentru temperatura din locuinta ta indiferent de anotimp.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea