Social

41.000 de romani pleaca la munca in Marea Britanie

Deschiderea granitelor cu ocazia aderarii va ingrosa rindurile celor doua milioane de romani aflati la munca in strainatate .

Aproximativ 41.000 de romani vor merge la munca in Marea Britanie , dupa integrarea in Uniunea Europeana de anul viitor, estimeaza un studiu britanic al Institutului pentru Politici Publice din Marea Britanie (IPPR), citat de Financial Times.

Studiul a mai precizat ca, desi Romania si Bulgaria sint mai sarace decit tarile intrate in mai 2004, cei mai multi muncitori din cele doua tari vor alege in continuare sa mearga la munca in Italia , Spania si Grecia, datorita distantei si faptului ca acele tari au deja mari comunitati de romani si bulgari.

Astfel, numarul romanilor si bulgarilor care vor ajunge in Marea Britanie va fi mai redus decit cel al muncitorilor veniti din statele intrate in mai 2004. Britanicii estimeaza ca numai 15.000 de bulgari se vor alatura romanilor care aleg aceasta destinatie de munca.

Acelasi fenomen s-a intimplat dupa accesul ultimelor intrate in UE in mai 2004, cind peste 300.000 de est-europeni au primit slujbe in Regatul Unit , peste jumatate dintre acestia fiind din Polonia.

Doar Marea Britanie, Irlanda si Suedia, dintre membrele UE, au granitele deschise pentru muncitorii din tarile est-europene nou membre. Marea Britanie continua insa sa monitorizeze piata muncii, luind in calcul si viitorul aflux din Romania si Bulgaria.

Se estimeaza ca in prezent aproape doua milioane de romani muncesc in strainatate. Ei aduc anual in tara circa doua miliarde de euro. Destinatiile favorite ramin Spania si Italia.

In tara au mai ramas 4,6 milioane de muncitori, potrivit INS.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea