Social

#ascultare convorbiri #romani #interceptari convorbiri #interceptari telefonice

300.000 de romani au fost ascultati la fiecare convorbire telefonica in ultimii cinci ani

Interceptarile telefonice par a deveni o obisnuinta in randul romanilor. Avocatul Radu chirita, cadru didactic la Facultatea de Drept a Universitatea "Babes-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca, a solicitat tuturor instantelor din tara sa li se comunice numarul solicitarilor de interceptari telefonice. Astfel, s-a aflat ca in perioada 2010-1015 au fot interceptate convorbirile telefonice a circa 300.000 de persoane.

"Am cerut in baza Legii nr. 544/ 2001 privind accesul liber la informatii publice la toate instantele din tara sa mi se comunice numarul solicitarilor de autorizare a interceptarilor telefoanelor in perioada 2010 – septembrie 2015, numarul celor admise si numarul celor respinse. Am primit datele de la 173 de judecatorii din cele 176 existente, de la 40 de tribunale din cele 42 existente, datele de la toate cele 15 curti de apel, de la toate instantele militare si de la ICCJ.

In total s-a cerut autorizarea interceptarii telefoanelor de 109.946 ori in cei aproape 5 ani care au facut obiectul solicitarii. Din ele, au fost admise 102.729 cereri. De regula, pe o cerere figureaza mai multe persoane, rar se intampla sa fie doar unul singur vizat de o cerere si estimez ca, in medie, e vorba de minim 3 persoane pe cerere, ceea ce inseamna ca in asti 4 ani si ceva bunicuta a ascultat, cu acte in regula, vreo 300.000 de oameni", a spus Chirita, potrivit mediafax.ro

Avocatul a precizat ca se astepta la cifre ridicate insa nu la acest nivel. Mai mult, acesta a mai precizat ca la cele 6 curti de apel din tara au fost admise cererile de interceptare a telefoanelor in proportie de suta la suta, in total fiind vorba de 61 de instante care au admis tot ce s-a cerut.

"Faptul ca se solicita e una, faptul ca se incuviinteaza de instante pe banda rulanta este inacceptabil pentru ca indica faptul ca judecatorii si-au uitat prima lor misiune intr-un stat de drept, si anume ca trebuie sa ne protejeze drepturile. In procedura de interceptare judecatorul a fost pus ca sa preintampine abuzul in ascultarea telefoanelor, or ei nu par sa isi faca treaba. E un stat politienesc. Statul politienesc e cel in care lipseste controlul judecatoresc, or la noi, teoretic il avem, dar practic e ca si cum nu ar fi, pentru ca daca orice se cere se admite pe banda rulanta e ca si cand nu am avea control judecatoresc si ajung autoritatile sa asculte pe cine vor", a precizat Chirita.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea