Social

#limbi rare #limbi pe cale de disparitie #Ongota #Limba Dumi # Chamicuro

3 limbi rare, pe cale de disparitie. Tu ai auzit de ele?

La fiecare doua saptamani, o limba isi gaseste sfarsitul, arata statisticile UNESCO. Odata cu aceasta, dispare si cultura oamenilor celor care o vorbeau.

Limbile pamantului si dialectele dispar fie din cauza ca grupurile minoritare care le folosesc pentru a comunica sunt din ce in ce mai restranse, fie datorita adaptarii acestor populatii la modernitate.

Afla care sunt dialectele cel mai putin cunoscute din lume si cine le foloseste, potrivit toptenz.net:

1. Chamicuro (Chamicolo, Chamicura, Chamekolo)



Conform unui studiu realizat in 2008 de UNESCO, mai exista doar 8 persoane care folosesc acest dialect. Vorbitorii de chamicuro sunt originari din Peru si sunt foarte batrani. Urmasii lor mai tineri comunica in limba spaniola, specifica acestei regiuni.

2. Dumi (Dumi Bro, Dumi Bo'o, Lsi Rai, Sotmali, Ro'do Bo')



Limba Dumi este originara din Nepal si se vorbeste in zonele situate langa raurile Tap si Rava, dar si in muntii din Districtul Khotang. In 2007, aceasta limba avea doar 8 vorbitori activi.

3. Ongota (Birale)



Ongota este o limba afro-asiatica vorbita in Etiopia, de-a lungul malului vestic al raului Weito. In prezent, mai exista doar 6 vorbitori ai acestui dialect, toti foarte in varsta, astfel ca Birale este amenintata si ea de pericolul disparitiei.

Sursa foto: list25.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea