Social

#2009 schimbari mondial

2009 aduce schimbari in toata lumea

SUA doresc crearea unei zone de liber schimb intre Asia si America, Slovacia adopta euro iar Kenya, Uganda si Tanzania instituie propria moneda comuna. Anul 2009 sta sub semnul integrarii economice si al impunerii de noi lideri politici in regiuni de importanta majora.

Republica Ceha a preluat pe 1 ianuarie presedintia Consiliului Uniunii Europene de la Franta. Prioritatile presedintiei cehe sunt economia, energia si relatiile externe, potrivit Milenei Vicenova, ambasadoarea ceha pe langa UE.

O directie este extinderea cooperarii economice a UE cu Canada. Ottawa spera sa incheie un acord de liber schimb cu UE in viitorul apropiat.

Statele Unite vor incepe in luna martie prima runda de negocieri cu tarile membre ale Parteneriatului economic trans-pacific in vederea incheierii unui acord de liber schimb (din APEC fac parte si economii precum China, Rusia, Japonia, Canada, care reprezinta jumatate din comertul mondial). SUA vor semna cu Brunei, Chile, Noua Zeelanda si Singapore un acord pentru facilitarea comertului si investitiilor reciproce si inlaturarea taxelor pentru bunurile importate.

Noi lideri mondiali si alegeri

Mahmoud Abbas , Presedintele Autoritatii Palestiniene, urmeaza sa-si depuna mandatul pe 9 ianuarie. Presedintele sau vicepresedintele Consiliului Legislativ Palestinian (amandoi membri Hamas) ii va urma in functie, potrviit Constitutiei, fara organizarea de alegeri.

Primul presedinte american de culoare va fi investit oficial pe 20 ianuarie. Biletele distribuite gratuit pentru inaugurarea investiturii lui Barack Obama sunt deja oferite pe Internet la preturi de 40.000 de dolari bucata. Se estimeaza ca numarul celor prezenti la inaugurare va depasi recordul de 1,5 milioane inregistrat la juramantul lui Lyndon Johnson, in 1965.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea