Social

2,5 milioane de romance folosesc anticonceptionalele orale

Centrul international de lupta impotriva cancerului de la Lyon, Franta, a anuntat recent, ca pilule contraceptive estro-progestative sunt cancerigene de grupa 1, avand cel mai ridicat grad de risc. Centrul de la Lyon depinde de Organizatia Mondiala pentru Sanatate. Cotidianul francez "Le Figaro" a dezvaluit mai multe informatii cu privire la aceasta descoperire, bazandu-se pe concluziile studiului realizat de expertii de la Centrul din Lyon.

Cercetatorii au estimat ca anticonceptionalele cresc riscul imbolnavirii de cancer la san, de cancer de col uterin si cancer de ficat; in schimb, pilulele ar diminua riscul de cancer ovarian si de cancer la endometru.

Rezultatele studiului pot parea grave, daca nu chiar de neconceput pentru neinitiati, in contextul in care infailibilitatea pilulei este, de ani buni, dogma in ceea ce priveste masurile contraceptive.

Contraceptivele orale sunt una dintre cele mai importante descoperiri pentru femeia secolului XX si va fi foarte dificil sa se abandoneze aceste mentalitati.

In schimb, descoperirea ar putea diminua prescrierea acestor medicamente de catre medici.

In intreaga lume, numarul femeilor care iau in mod regulat contraceptive estro-progestative se ridica la peste 100 de milioane, adica la aproximativ 10% din femeile fertile. In randul tarilor industrializate, peste 80% dintre femei au folosit pilula contraceptiva.

Studiile de pana acum au aratat excelenta toleranta a pilulei de catre organism, riscul scazut si raritatea complicatiilor. Fiabilitatea pilulei a fost pusa pentru prima oara la indoiala tot de un studiu realizat tot de Centrul international de lupta impotriva cancerului de la Lyon, realizat, de aceasta data, in 1999: rezultatul de atunci arata o crestere a riscului de imbolnavire de cancer la ficat pentru femeile care folosesc anticonceptionale .

In iunie 2005, un alt grup format din 21 de cercetatori provenind din 8 tari diferite, neafiliati vreunei companii farmaceutice , s-a reunit la Lyon pentru a redacta o ampla monografie despre riscul cancerigen al contraceptivelor hormonale, monografie ce va fi publicata in viitorul apropiat. Concluziile cercetarilor sunt deja disponibile pe site-ul oficial al Centrului: "Exista o usoara crestere a riscului de imbolnavire de cancer pentru utilizatoarele actuale si recente ale contraceptivelor orale.

La zece ani dupa terminarea administrarii medicamentului, riscul pare sa scada pana a nivelul celui constatat la femeile care nu au folosit niciodata aceste pilule", afirma doctorul Vincent Cogliano, coordonatorul studiului. Concluzia a fost formulata in urma a peste 60 de cercetari diferite.

Pe de alta parte, studiul a aratat ca pilula creste riscul de cancer de col uterin. Aceasta maladie se datoreaza unui virus cu transmitere sexuala (papilomavirus). Dar interpretari ale studiilor ar putea indica faptul ca femeile care iau anticonceptionale au raporturi sexuale mai frecvente decat cele care nu folosesc, si atunci au, statistic, mai multe sanse sa se expuna contaminarii cu papilomavirus.

Intre femeile care poarta acest virus, s-a constatat totusi ca riscul de imbolnavire cu cancer de col uterin e mai mare pentru cele care folosesc pilula decat pentru cele care nu o folosesc.

Concluzia e cu atat mai problematica pentru tarile in curs de dezvoltare, care nu au inca tehnologia necesara depistarii la timp a bolii.

Centrul din Lyon a evaluat ca factorul de risc de imbolnavire de cancer la ficat se multiplica cu doi sau trei in cazul femeilor care iau anticonceptionale. Aceasta boala este insa destul de rara (in jur de 2 cazuri la 10.000 de femei pe an) si foarte rara in randul femeilor tinere. In schimb, pilula diminueaza riscul de imbolnavire cu cancer la endometru si la ovare cu aproape 50%, factor deloc neglijabil. Reducerea acestui risc este cu atat mai evidenta cu cat consumul de anticonceptionale e mai persistent, iar efectul se resimte chiar si la 15 ani dupa incetarea administrarii.

Sunt beneficiile superioare riscurilor? Vincent Cogliano a declarat, pentru "Le Figaro", ca "este posibil ca beneficiile pilulei sa fie superioare riscurilor, dar nu este treaba Centrul international de lupta impotriva cancerului de la Lyon sa demonstreze acest lucru. Pentru asta, ar fi necesare cercetari amanuntite in fiecare tara in parte". (Articol preluat din "Le Figaro")

26% din romance se protejeaza cu anticonceptionale

In urma unui studiu realizat recent de organizatia PSI Population Services Romania, reiese ca al doilea mijloc contraceptiv, preferat de romance, este pilula contraceptiva. Rezultatele cercetarii indica faptul ca cel mai folosit este prezervativul, cu o pondere de 52%. Pastila contraceptiva se situeaza pe al doilea loc cu un procent de 26%. Despre pilula, studiul mai arata ca utilizarea prezervativelor scade odata cu varsta, in timp ce pastilele anticonceptionale devin din ce in ce mai des folosite.

Tratamentul menopauzei e riscant

Pana nu de mult, hormonoterapia estro-progestativa la menopauza a fost considerata de Centrul international de lupta impotriva cancerului de la Lyon ca "probabil cancerigena". Astazi, tratamentul a fost incadrat ca fiind cancerigen, in masura in care creste gradul de risc de imbolnavire de cancer la san si de cancer la endometru, insa doar in cazul anumitor scheme de prescriptie medicala .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea