Social

#inventii #thomas edison # inventator #becul cu incandescenta # fonograful # kinetoscopul

164 de ani de la nasterea lui Thomas Edison

Thomas Alva Edison, un important inventator american, s-a nascut pe 11 februarie 1847. Edison a fost si un prolific om de afaceri, cunoscut sub numele de "Magicianul din Menlo Park".

Edison s-a nascut in statul Ohio din Statele Unite ale Americii, insa a copilarit in Michigan. Din adolescenta a fost partial surd. Cu toate acestea a fost operator de telegraf, iar prima sa inventie a fost tot in acest domeniu. 

Sistemul telegrafic duplex a fost inventat in 1872. Acest aparat transmitea simultan, pe acelasi fir, doua telegrame in sensuri opuse.

thomas edison a fost unul dintre cei mai mari inventatori ai timpului sau, punand in aplicare peste 1900 de brevete. Chiar daca a fost autodidact, acest lucru nu l-a impiedicat sa realizeze inventii importante precum becul cu filament, fonograful sau kinetoscopul.

Edison este si cel care a introdus notiunea de "produsctie in serie" in lumea industriei. Pentru inventiile sale, Edison a primit mai multe premii si recunostinte.
 

Inventiile lui Thomas Edison
 

In anul 1877 Edison inventeaza fonograful, primul aparat de inregistrat sunete.

Edison perfectioneaza si telefonul lui Alexander Graham Bell. Breveteaza telefonul cu bobina de inductie si microfon cu carbune.

Inventeaza in 1879 becul cu incandescenta, iar in anul 1880 realizeaza prima distributie de energie electrica. In 1882, pune in functiune, la New York, prima centrala electrica care alimenteaza cladirile din oras.

In 1883, descopera fenomenul de emisie termoelectrica, care ii poarta si numele. Acest fenonem de refera la electroni de catre metalele incalzite.

In 1892 inventeaza aparatul de luat vederi pentru obiecte sau oameni in miscare.

kinetoscopul, primul aparat care reda imagini in miscare, este inventat in 1894.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea