Social

# evolutie tehnologie #meserii #schimbari #locuri de munca

15 meserii care vor disparea in maxim 25 de ani

Unele meserii nu isi vor mai avea rostul peste cativa ani, in alte cazuri munca oamenilor va fi inlocuita de roboti. Descopera care sunt meseriile care peste 25 de ani vor ramane doar o amintire.

1. Lucrator in depozite

Cei care lucreaza astazi in marile depozite de marfuri ar putea ramane someri in cativa ani, de acum inainte, pentru ca munca lor poate fi facuta de roboti. Acestia pot munci chiar si 24 de ore, 7 zile pe saptamana.

2. Sofer de taxi si de ride-sharing

Masinile care vor merge singure vor folosi inteligenta artificiala pentru a conduce si aplicatii speciale ca sa indentifice persoanele care au nevoie de transport, asadar meseria de sofer este pe cale de disparitie.

3. Angajat in departamentul de plata a salariilor

Sunt deja multe departamente de plata a salariilor, din marile companii, care se afla in declin. Angajatii acestor departamente vor ajunge in cativa ani sa se reprofileze, din moment ce noile tehnologii vor fi folosite in locul muncii lor.

4. Analist

Peste doar cativa ani, algoritmi care folosesc inteligenta artificiala vor elimina multe pozitii de analisti de costuri din companii.

5. Mecanic auto

Industria auto se indreapta cu pasi repezi spre masinile electrice si masinile care se conduc singure. In viitor, mecanicul ar trebui sa fie mai degraba un specialist in computere.

6. Muncitor pe linia de asamblare

Una dintre cele mai mari si anticipate schimbari a fost tranzitia de la muncitorii de pe liniile de asamblare la munca robotizata. Inlocuierea acestei categorii de muncitori cu roboti a dus la eficientizarea muncii si reducerea costurilor de productie.

7. Scafandru

De-a lungul timpului, foarte multi scafandrii au explorat si au cercetat cele mai adanci mari si oceane din lume. Aceasta munca este insa extrem de periculoasa si necesita o buna pregatire in domeniu. Aceasta este si motivul pentru care aceasta munca este lasata de ceva timp mai degraba in seama robotilor si a dronelor.

8. Controlor de trafic aerian

Munca unui controlor de trafic aerian implica multa responsabilitate. Chiar daca in prezent exista anumite constrangeri legate de tehnologie care n-au dus la disparitia acestei meserii, in cativa ani meseria de controlor de trafic aerian va disparea.

9. Vanzator la fast-food

In Japonia, cei care vand si servesc la masa la restaurantele de tip fast-food au fost inlocuiti cu roboti. In cativa ani, acestia vor deveni un lucru obisnuit la restaurantele din intreaga lume.

10. Bibliotecar

Omenii citesc din ce in ce mai putin, iar cei care o fac prefera variantele de carti electronice sau audiobook-urile. In plus, cartile au devenit accesibile si multi prefera sa le achizitioneze in loc sa mai mearga la biblioteca. Chiar daca bibliotecile nu vor disparea, meseria de bibliotecar va deveni o amintire, pentru ca si sistemul de imprumutare a cartilor se va transforma intr-o varianta online.

11. Zugrav

Odata cu dezvoltarea noilor tehnologii si a materialelor, este tot mai simplu sa decorezi peretii sau tavanul unei incaperi, fara sa fie nevoie sa mai zugravesti.

12. Reprezentat la serviciul cu clientii

Si reprezentatii serviciului clienti pe care astazi ii regasim in multe companii vor fi inlocuiti cu chatbots dezvoltati pe baza inteligentei artificiale.

13. Tehnician reparatii calculatoare

Computerele sunt si vor deveni tot mai accesibile, astfel incat multi vor prefera sa le recicleze si sa le inlocuiasca decat sa le repare.

14. Translator

Exista deja multe aplicatii care fac traduceri automat, atat de text cat si vocale. In viitor acestea vor devenit tot mai eficiente si mai populare, iar meseria de translator va ramane o amintire frumoasa.

15. Casier

Incet, dar sigur, meseria de casier va disparea complet. Deja zonele de self-service din marile magazine sunt tot mai cautate de catre clienti, astfel este de asteptat ca in cativa ani casierii sa dispara definitiv de la casele de marcat din magazinele.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea