Social

15 filiale UDMR, sanctionate pentru rezultatele proaste de la alegerile locale

Conducerea UDMR a decis sambata ca in 15 organizatii locale si municipale ale Uniunii sa se organizeze alegeri pentru desemnarea unei noi conduceri ca urmare a rezultatelor slabe la alegerile locale, printre filialele sanctionate fiind cele Gheorghieni , Targu Secuiesc si Baile Tusnad.

"Toata lumea a fost de acord ca UDMR a avut rezultate foarte bune. Victoria nu poate sa acopere zonele in care n-am fost performanti. Vom impune alegeri. Nu sanctionarea ar fi scopul, ci alegerile parlamentare pentru care de maine vom lua masuri si vom stabili criteriile de selectie a candidatilor", a declarat presedintele UDMR Marko Bela.

La randul sau, presedintele executiv al Uniunii, Kelemen Hunor, a precizat ca sanctiunile privesc 15 organizatii locale si municipale, niciuna judeteana, printre acestea figurand cele din Gheorghieni, Targu Secuiesc si Baile Tusnad.

Liderii UDMR s-au reunit sambata, la Targu Mures, intr-o sedinta a Consiliului Reprezentantilor Unionali, in care s-a facut o analiza a alegerilor locale si s-a discutat despre strategia pentru cele parlamentare.

Liderul UDMR afirma ca Uniunea trebuie sa vorbeasca deschis despre autonomie

"La intalnirile din Tinutul Secuiesc am auzit de mai multe ori, chiar si de la oameni simpli, ca aici nu va fi nimic pana nu avem autonomie. Eu cred ca am gresit cand am ezitat sa o spunem, destul de clar, ca autonomia se poate construi chiar si acum, mai mult, ne-am fi putut apropia de ea si ieri. Aceasta propozitie, aici nu va fi nimic pana nu avem autonomie trebuie inversata.

In ordinea corecta ea suna astfel: nu vom avea autonomie pana cand nu facem nimic. Pentru ca autonomia este necesara, dar ea nu se va construi prin asteptarea vreunui miracol. Iar aceasta este o alta idee importanta: autonomia se faureste nu doar prin lupta, ci prin cladirea ei de zi cu zi. La aceasta ma astept eu de la conducatorii autoritatilor locale din Tinutul Secuiesc proaspat alesi din randurile UDMR", a spus Marko Bela.

In acest sens, Marko Bela a facut referiri critice la primarul UDMR din Gheorgheni. "Primarul din Gheorgeni a lucrat sub orice critica, de pilda anul trecut nu a reusit sa cheltuie o suma de 100 de miliarde de lei vechi - repet, 100 de miliarde - alocata din fonduri guvernamentale , in timp ce organizatia locala UDMR n-a facut altceva decat sa se balbaie, sa se angajeze in intrigi, sa arate cu degetul catre altii - mereu catre altii. Nu este de mirare ca am pierdut", a spus politicianul.

Marko Bela a fost extrem de vehement si in ceea ce priveste PCM si a partidelor din Ungaria care l-au sustinut in campania elctorala. "Exista, fireste, si alte invataturi pe urma alegerilor locale, insa acestea vizeaza partidele politice din Ungaria, si nu Uniunea: eu nu voi spune ca aceste alegeri au fost pierdute de Fidesz si nu de PCM, pentru ca situatia este mult mai complicata, totusi ne-ar fi facut placere sa auzim macar un dram de autocritica din directia Ungariei, mai ales in linistea asurzitoare dintre cele doua tururi de scrutin, lasata dupa o campanie extrem de zgomotoasa", a aratat liderul UDMR.

Referindu-se la relatiile cu partidele romanesti, Marko a repetat ca accepta orice alianta cu o singura exceptie: PRM. "In cele mai multe locuri s-au dezvoltat forme ale cooperarii cu PNL, pe urma cu PSD, iar, in cateva situatii, cu PD-L. Nicidecum cu Partidul Romania Mare sau cu alte partide. Toate acestea prefigureaza aliantele posibile dupa alegerile parlamentare din toamna.

Este totusi devreme sa vorbim despre asemenea lucruri, singurul lucru clar fiind faptul ca vom porni la alegerile din toamna separat si de aceasta data. Intre timp trebuie totusi sa subliniem ca spre deosebire de alte partide, Partidul National Liberal nu a intrat in coalitii locale anti-UDMR", a apreciat Marko.

Acesta a adaugat ca UDMR trebuie sa analizeze si relatia cu partidele din Ungaria. "Sper ca rezultatele alegerilor sa indemne multi factori implicati din Ungaria la regandirea relatiilor lor fata de UDMR.

Apreciem faptul ca unele partide au ascultat si au respectat opiniile noastre, dar, dorim sa credem, ca Fidesz va fi capabila de autocritica, pentru ca sarcina noastra nu este sa ne razboim unii cu altii, si nici nu intentionam sa o facem. Maghiarii din Ardeal si-au exprimat opinia vizavi de acest lucru prin votul lor, iar noi trebuie sa respectam cu totii aceasta decizie", a spus Marko.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea