Social

15.000 de minti sclipitoare parasesc anual Romania

Peste 15 mii de tineri romani cu pregatire superioara pleaca anual sa lucreze in strainatate.
Un studiu al Fundatiei pentru o societate deschisa arata ca, in ultimii trei ani, 25% dintre absolventii de liceu sau facultate viseaza sa plece.

Problema nu este ca tinerii pleaca din tara - inteligenta trebuie sa circule - ci ca nu li se ofera motive sa se intoarca, spune Nicolae Idu, directorul Institutului European din Romania (IER). In tarile vecine din est exista o strategie bine formulata de a trimite tineri sa studieze si sa lucreze in strainatate, in ideea ca aduc un important capital intelectual si de experienta cind revin in tara. Din pacate, spun reprezentantii IER, Romania nu are o astfel de strategie. La intoarcere, ei nu gasesc nici satisfactie financiara, nici profesionala. Au probleme cu reintegrarea, a mai afirmat Idu in cadrul unei dezbateri pe tema exodului inteligentei, organizata, ieri, de Societatea Academica Romana si Dilema Veche. Tineri care pleaca din tara cu burse guvernamentale semneaza contracte si se angajeaza ca se vor intoarce sa lucreze in domeniul in care studiaza. Dar, cind revin, nu gasesc locuri de munca. In cel mai bun caz, daca se intorc, tinerii sint folositi mult sub capacitatea si sub nivelul lor de pregatire. Spre exemplu, miile de euroconsilieri importati la nivel de ministere - inclusiv tineri cu stagii de pregatire in scoli de administratie publica din Europa - sint pusi sa faca munca de rutina a celui mai marunt functionar public .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea