Social

#ziua frantei #14 iulie #franta

14 iulie, Ziua Nationala a Frantei

Francezii sarbatoresc, astazi, Ziua Nationala. Ca in fiecare an, de 14 iulie , principala atractie din seria de ceremonii este parada militara de pe Champs Elysee. La eveniment, sunt invitati cei peste 40 de sefi de stat si de guvern care au participat la summit-ul Uniunii pentru Mediterana, printre care si presedintele Romaniei, Traian Basescu.

La parada , Basescu va fi insotit de ministrul roman de Externe, Lazar Comanescu. Alaturi de trupele franceze, anul acesta vor defila si contingente ale castilor albastre - militari din cadrul misiunilor ONU, desfasurate pe Glob.

Printre ei se vor afla si militari romani. O aeronava MiG-21 Lancer, de la Baza Aeriana Fetesti, va zbura alaturi de patru avioane de lupta franceze de tip Mirage F1, deasupra bulevardului Champs-Elysee.


Parada militara de la Paris e umbrita de un moment jenant pentru armata franceza. Intr-o cazarma din Carcasonne, 17 persoane au fost ranite acum doua saptamani la o demonstratie din cauza unui militar care a confundat munitia de manevra cu gloantele adevarate.

De Ziua Nationala, autoritatile franceze nu au pregatit doar traditionala parada militara. In cursul serii, la Paris, vor fi organizate numeroase concerte, la care sunt asteptati sa asiste peste 500.000 de oameni.

Ziua Nationala a Frantei va fi sarbatorita si la Bucuresti, cu o ceremonie organizata de Ambasada franceza.

 

 


Pe 14 iulie este celebrata caderea Bastiliei, simbolul victoriei Revolutiei franceze din 1789. Ziua de 14 iulie a fost declarata Zi Nationala a Frantei un secol mai tarziu, in 1880.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea