Social

12 zile de dans, muzica, pictura, cinema si teatru in diaspora artistica si culturala romaneasca din Milano

Institutul Cultural Roman din Bucuresti, prin Directia Romani din Afara Tarii, in parteneriat cu Centro Produzioni Teatrali di Milano (Centrul de Productii Teatrale din Milano), organizeaza in perioada 5 - 17 aprilie 2008, la Milano, seria de evenimente cultural-artistice intitulata "Incontri con artisti straordinari dell' Est - Romania - danza, musica, pittura, cinema e teatro" ("Intalniri cu artisti extraordinari din Est - Romania (dans, muzica, pictura, cinema si teatru").

Prima de acest gen organizata in Italia, manifestarea aduce in prim plan oameni de cultura si artisti romani reputati. Publicului italian si cel de origine romana din Peninsula, ii vor fi prezentate personalitati care, de peste doua decenii, isi aduc o contributie culturala si artistica in Italia, tara in care traiesc.

Printre numele incluse in program: balerinul si coregraful Marinel Stefanescu, fondator, alaturi de cunoscuta balerina italiana Liliana Cosi, al Academiei de Balet din Reggio Emilia, balerinul de talie internationala Gheorghe Iancu, directorul Companiei de dans "Tabula Saltica" din Italia si autor al mai multor coregrafii la Piccolo Teatro din Milano, violonista Virginia Popescu de la Scala din Milano , violonistul Stefan Coles, directorul Academiei de Muzica Europeana, Erba-Milano, maestra de balet Loreta Alexandrescu, profesor la Academia de Teatru Scala din Milano, regizoarea Maria Stefanache, directorul Centrului de Productii Teatrale din Milano, actrita Margareta Kraus si pictorita Sanda Sudor.

Programul cuprinde serii de comunicari sustinute de artistii romani, dar si de oameni de cultura si jurnalisti italieni, cunoscatori ai Romaniei si atasati valorilor culturale romanesti. Vor participa prof. dr. Giorgio Galli, Universitatea Statala din Milano, dr. Marco Baratto, istoric si directorul bibliotecii din Lodi (Milano), Mauro Baffico, directorul Editurii "Ediarco" din Milano, Alba Rondelli, jurnalist italian, reprezentanti ai Casei de Productii de film si documentare "Report-age" din Milano.

Vor fi deschise expozitii de pictura si de fotografie, vor avea loc proiectii de film documentar despre activitatea artistilor romani si vor fi organizate prezentari de carte.

Programul se va deschide cu concert al cvartetului Ad Libitum, pe 5 aprilie, si se va incheia cu spectacolul Sell Me!, sustinut de Razvan Mazilu, pe 17 aprilie 2008, la sediul Centrului de Productii Teatrale din Milano .

Temele abordate privesc interferentele culturale romano-italiene si contributia culturala romaneasca in Europa, precum si rolul diasporei romane in promovarea patrimoniului cultural romanesc.

Conceput ca o premiera culturala, evenimentul reuneste elita artistica romaneasca din Milano, in cadrul unui program mai amplu de promovare care vizeaza inclusiv marea comunitate romaneasca din Italia.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea