Social

#populatie #planificare #familie

11 iulie - Ziua Mondiala a Populatiei

La patruzeci de ani de la declararea dreptului fundamental al oamenilor de a decide numarul de copii si distanta dintre nasteri , planificarea familiala ramane departe de a fi o realitate pentru milioane de oameni din intreaga lume.

Sub sloganul "Planifica-ti viata. E dreptul tau.", de Ziua mondiala a populatiei, UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie atrage atentia asupra urgentei de a face planificarea familiala accesibila tuturor oamenilor.

In 1968, Anul international pentru drepturile omului, Statele Membre ale Natiunilor Unite au proclamat dreptul persoanelor si al cuplurilor de a decide marimea familiei pe care o doresc. Patruzeci de ani mai tarziu, informatiile despre metodele de contraceptie si planificare familiala sunt inaccesibile pentru sute de milioane de femei, barbati si tineri. Nevoia este extrema printre cei saraci si marginalizati.

Planificarea familiala le ofera tuturor oamenilor posibilitatea sa decida numarul de copii pe care ii doresc si momentul nasterii lor, asigurand femeilor o mai mare libertate, permitandu-le sa-si continue studiile si sa devina active pe piata muncii.

Planificarea familiala reprezinta in prezent o parte importanta a vietii in intreaga lume. Dar fondurile sunt in scadere, in timp ce nevoile sunt in crestere.

 Lipsa fondurilor ii afecteaza cel mai mult pe tineri. Astazi in lume traiesc peste 1 miliard de tineri intre 15 si 24 de ani care au nevoie urgenta de servicii si informatii de calitate privind planificarea familiala. Peste 80% dintre acesti tineri traiesc in tari aflate in curs de dezvoltare.

In Romania, in prezent 61% din cupluri folosesc metode moderne de contraceptie . Dintr-o tara in care planificarea familiala era inexistenta la inceputul anilor 90, Romania a devenit o tara in care peste jumatate din cupluri folosesc planificarea familiala.

Accesul la servicii de planificare familiala a condus la scaderea constanta si semnificativa a numarului de avorturi. Daca in 1990 in Romania s-au inregistrat 992.265 de avorturi, in 2007 numarul acestora a fost de 137.226. De asemenea, a condus la un numar mai mic de decese materne: 33 de cazuri in 2007, in comparatie cu 263 inregistrate in 1990.

Accesul la servicii de planificare familiala ajuta cuplurile sa aiba copii doriti. In prezent, in Romania, mai mult de 90% dintre sarcini sunt sarcini dorite.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea