Social

100 de milioane de dolari merg spre sinistratii din Myanmar

Peste 100 de milioane de dolari pentru Myanmar. Aceasta este suma despre care se discuta in legatura cu donatiile care vor merge catre victimele ciclonului Nargis, din partea donatorilor internationali . Aceasta suma nu va ajunge insa la destinatari daca organizatiile umanitare internationale nu vor putea intra in zonele afectate si daca vor fi intalnite situatii precum cele dezvaluite de presa pana acum, respectiv furturi din ajutoare si vanzarea lor.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon , a cerut din nou autoritatilor din fosta Birmanie sa permita accesul organizatiilor umanitare in sudul tarii. Aceasta solicitare a venit imediat dupa ce Ki-moon s-a intors din vizita pe care a efectuat-o in Myanmar, la finalul saptamanii trecute.

Liderii militari de la Rangoon sunt insa suspiciosi fata de orice prezenta internationala in zona. Premierul birman a declarat ca va permite doar accesul vaselor civile, astfel ca navele militare americane, franceze si britanice care asteapta incarcate cu ajutoare pe coastele Myanmarului de o saptamana, nu vor putea participa la operatiunea umanitara.

Sefii juntei militare din Rangoon vad orice interventie din exterior ca pe o posibila invazie, netinand cont, pare-se de faptul ca, potrivit unei estimari a Natiunilor Unite, circa 2,4 milioane de oameni au foarte mare nevoie de ajutor.

Oficialii internationali spun ca intre 1,2 si 1,9 milioane de persoane lupta pentru supravietuire in Delta Irrawaddy din Myanmar (Birmania), dupa dezastrul provocat la 2 mai de ciclonul Nargis.

Marea problema semnalata de occidentali este aceea a modului in care ajutoarele umanitare sunt directionate catre victime. Presa occidentala a semnalat faptul ca ajutoarele umanitare nu ajung la sinistrati , ci sunt vandute si furate de catre unii oficiali birmanezi, lucru pe care organizatiile internationale vor sa-l schimbe.

Potrivit unui bilant oficial inca provizoriu, ciclonul Nargis s-a soldat cu peste 31.938 de morti si 29.770 de disparuti . Alte estimari mentioneaza peste 100.000 de morti. Cel putin 40% din persoanele decedate ar fi copii, iar alte cateva sute de copii si-au pierdut parintii si sunt traumatizati, potrivit organizatiei umanitare Save the Children.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea