Social

10 % din populatia activa a Romaniei munceste in strainatate

Potrivit unui studiu prezentat,luni, de Daniel Kozak, ofiter de relatii publice in cadul Organizatiei Internationale de Migrare a Fortei de Munca (OIMFM), 10% din populatia activa a Romaniei munceste in strainatate, iar din anul 1990 pana in prezent aproape 15% dintre romani au avut un job in strainatate .
"Numarul migrantilor romani s-a dublat din anul 2001 pana in prezent, releva un studiu realizat de organizatia noastra insa suntem in cote normale, in comparatie cu alte state", este de parere Daniel Kozak care a prezentat studiul intr-un seminar cu tema " Piata Fortei de Munca din U.E si Migratia acesteia", organizat de fundatia "eRomanian Gateway".

Practic, in acest moment in spatiul Uniunii Europene lucreaza nu mai putin de 850.000 de romani, destinatiile preferate de acestia fiind Italia, Germania, Spania si, mai nou, Ungaria.

"In anul 2003, in Italia lucrau 25 la suta dintre migrantii romani dar, in prezent, procentul a scazut la 19 la suta. O scadere de la 18 la suta la 13 la suta s-a inregistrata si in Germania, iar in Spania trendul este similar, forta de munca scazand de la 12 la suta in 2003, la 10 la suta in 2005.

In Ungaria, forta de munca romaneasca a crescut, insa, in ultimii trei ani, de la cinci la suta in 2003 la 14 la suta in 2005", a explicat Daniel Kozak.

Conform ofiterului de relatii publice de la OIMFM, aproximativ 53 la suta dintre romanii plecati la munca peste hotare muncesc legal, iar restul nu au forme legale de munca.

In ceea ce priveste veniturile aduse de romani in tara, in anul 2004 acestea s-au ridicat la doua miliarde Euro.

Studiul comparativ "Riscurile migratiei ilegale in U.E." realizat Organizatia Internationala de Migrare a Fortei de Munca,
in perioada 2003-2005, mai arata ca in urma cu trei ani romanii reuseau sa trimita acasa, in medie, 265 euro/familie, iar in 2005 acestia mai reusesc sa trimita acasa doar 200 euro/familie.

"In 2003, venitul mediu pe cap de locuitor in Romania era de 100 euro, iar in 2005 acesta a crescut la 200 euro. In aceasta perioada se inregistreaza o scadere a numarului de romani care au fost la munca in strainatate si care mai sunt inca interesati de un job in UE", a precizat Daniel Kozak.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea