Social

#roamania #comisia #europeana #dna

10 contra Romania

Cea mai severa critica din Raportul Comisiei Europene se refera la blocarea a zece dosare in care sunt implicati actuali si fosti ministri. Cotidianul i-a identificat pe cei zece.
 Raportul Comisiei Europene privind progresele inregistrate de reforma justitiei din Romania prezentat miercuri deplange faptul ca tara noastra a inregistrat „putine rezultate tangibile referitor la combaterea coruptiei la nivel inalt“.
In ciuda rezultatelor pozitive ale DNA in urmarirea penala a cazurilor de coruptie, „sentintele judecatoresti sunt in continuare indulgente si inconsecvente“, arata raportul. Comisia face referire la zece „cazuri-cheie“ in care sunt implicati fosti ministri, in care nu s-a inregistrat nici un progres real. Cauzele ar fi blocarea urmaririi penale de catre Parlament si respingerea cazurilor de catre Inalta Curte de Casatie.

Raportul Comisiei Europene atrage atentia asupra faptului ca, din cauza reticentei Parlamentului si a magistratilor de a permite anchetarea a-cestor cazuri la nivel inalt, „se pierde increderea opiniei publice“.
„Combaterea coruptiei trebuie depolitizata“, insista executivul european. „Increderea opiniei publice in combaterea coruptiei va fi recastigata numai prin obtinerea de rezultate si prin condamnari in cazuri la nivel inalt“, arata raportul.

Daca Parlamentul este tras de urechi pentru blocarea dosarelor de coruptie, nici Guvernul nu scapa nesanctionat: „Guvernul ar trebui sa finalizeze noul cod de procedura penala si sa faca progrese in ce priveste Codul penal“. De asemenea, este sanctionat faptul ca se recurge prea des la ordonante de urgenta. CSM este mentionat la capitolul „asa nu“ pentru faptul ca „nu si-a exercitat mandatul in mod consecvent, in special in cazurile disciplinare“.

In ceea ce priveste combaterea coruptiei la nivel local, raportul mentioneaza faptul ca „numarul cazurilor de coruptie investigate in cadrul politiei a crescut, dar in domenii precum sanatatea si educatia, in care exista indicii clare ale coruptiei, au fost luate putine masuri“.

La capitolul realizari este trecuta „numirea unui nou ministru al Justitiei in februarie 2008“. CSM are in sfarsit resursele umane si financiare pentru a-si asuma responsabilitatile esentiale. Ministerul public si DNA sunt laudate pentru „istoricul pozitiv al urmaririi penale a cazurilor si demararea anchetelor in cazuri la nivel inalt“. Crearea Agentiei Nationale de Integritate este considerata „un important pas inainte“, dar sunt asteptate rezultatele.

Comisia concluzioneaza ca „sprijinul este mai eficace decat sanctiunile si nu invoca in prezent dispozitiile de salvgardare prevazute in Tratatul de aderare. O vreme va fi necesara continuarea Mecanismului de cooperare si verificare“.
Prezentarea rapoartelor Comisiei privind starea justitiei din Romania si Bulgaria, plus rapoartele aditionale referitoare la Bulgaria prin care se ridica acreditarea a doua agentii de distribuire a fondurilor europene constituie un semnal de alarma pentru viitorul Romaniei in UE, considera comisarul european Leonard Orban. „Trebuie evitata orice actiune ce pune in pericol utilizarea fondurilor europene de catre Romania“, a subliniat comisarul.

Justitia isi primeste criticile in fata

Oficialii care conduc sistemul judiciar si-au insusit in mare parte Raportul CE pe justitie. Aproape la unison, toti au recunoscut ca problemele evidentiate in raport sunt cele reale si ca reforma justitiei in Romania trebuie continuata si intensificata. „Din perspectiva Ministerului Public nu pot decat sa ma bucur de faptul ca raportul consemneaza transant faptul ca masurile manageriale pentru eficientizarea activitatii procurorilor dau rezultate“, a declarat procurorul general Laura Codruta Kovesi .

La randul sau, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a sustinut ca „raportul de astazi este obiectiv, echilibrat si realist si inregistreaza progresele facute de Romania in domeniul justitiei de la data ultimului raport“. Seful DNA, Daniel Morar, a evidentiat ca raportul critica atat sistemul politic, care ingreuneaza investigatiile de coruptie, cat si acea parte a sistemului judiciar care amana pronuntarea unor sentinte sau, atunci cand le pronunta, acestea sunt prea blande si nu au un efect descurajator. Singurii care au criticat raportul au fost fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu si presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, Mona Pivniceru. (Voichita Rascanu)

Culisele raportului


Surse oficiale sustin ca partea romana a luptat foarte mult pentru ca in varianta finala a raportului referitor la Romania sa nu fie mentionata o eventuala afectare a intrarii Romaniei in spatiul Schengen si in cel euro, in cazul incetinirii luptei anticoruptie. Aceasta mentiune aparea intr-o varianta initiala a raportului si a provocat multa emotie in presa romana. Aceleasi surse oficiale sustin ca Romania va incerca sa elimine Mecanismul de cooperare si verificare in domeniul justitiei incepand din vara lui 2009. (C. Ranghel)

Zece contra Romania

Cotidianul a inventariat cele zece cazuri tergiversate de actuali si fosti ministri cercetati penal, evocate in Raportul de monitorizare.

Adrian Nastase, fost prim-ministru. Cercetat de DNA in trei dosare: Zambaccian, pentru foloasele necuvenite primite pentru a mentine in functie oficiali guvernamentali, Matusa Tamara, pentru recompensarea cu o functie inalta a lui Ion Melinescu in schimbul distrugerii unui dosar de spalare de bani deschis pe numele Danei Nastase, si Bani pentru campanie, finantarea campaniei electorale cu fonduri din derularea proiectului guvernamental „Trofeul calitatii in constructii“.

Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor. Cercetat de DNA pentru ca a renovat casa mamei sale cu fondurile unor firme in care erau asociati subordonati de-ai sai, cu scopul de a-i mentine in functii.

Codrut Seres, fost ministru al Economiei. Cercetat de DIICOT in dosarul de tradare si spionaj de la Ministerul Economiei, pe care il conducea, deschis cu prilejul realizarii unor privatizari strategice . Pentru suspiciunile de coruptie din acest dosar, ce au fost disjunse, DNA a dispus neinceperea urmaririi penale.

Paul Pacuraru, ministrul Muncii. Cercetat de DNA pentru ca ar fi solicitat unui lider local al PNL, Dan Ilie Morega, sprijin pentru ca fiul sau sa obtina contracte de formare profesionala cu companiile de stat din judetul Gorj.

Nagy Zsolt, fost ministru al Comunicatiilor. Cercetat de DIICOT pentru implicare in dosarul de tradare si spionaj de la Ministerul Comunicatiilor, pe care il conducea, deschis cu prilejul realizarii unor privatizari strategice. Pentru suspiciunile de coruptie din acest dosar, ce au fost disjunse, DNA a dispus NUP.

Serban Mihailescu , fost secretar general al Guvernului. Cercetat de DNA pentru ca, in perioada in care era secretar general al Guvernului, ar fi primit drept mita arme de vanatoare de la consilierul guvernamental Fanel Pavalache, cu scopul de a-l mentine in functie.

Bela Marko, fost vicepremier. Cercetat de DNA pentru ca, in perioada in care era vicepremier, ar fi primit aproximativ 30.000 de euro de la o editura pentru carti inca nescrise.

Decebal Traian Remes , fost ministru al Agriculturii. Cercetat de DNA pentru primirea unei mite de 15.000 de euro si a unor produse alimentare in scopul favorizarii unui patron la licitatiile organizate de Ministerul Agriculturii.

Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei. Cercetat de DNA pentru ca a avizat favorabil o asociere a Postei Romane intr-un proiect imobiliar, desi fusese avertizat de consilieri ca asocierea e ilegala, intrucat implica proprietati publice ale statului.

George Copos, fost vicepremier. Cercetat de DNA pentru modul in care a cumparat de la Loteria Romana 38 de spatii comerciale, pe care le-a vandut ulterior. Dosarul a fost restituit de Inalta Curte pe motive procedurale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea