Social

#babe #1 martie #traditii #superstitii #martisor

1 martie, ziua Martisorului! Traditii si superstitii

Ziua de 1 martie nu semnifica doar inceputul primaverii calendaristice, ci si ziua Martisorului. O traditie veche de secole, care este asteptata cu interes de doamnele si domnisoarele din intreaga tara, care vor sa fie rasfatate cu flori si bijuterii de martisor.

Simbolul martisorului

Potrivit traditiei, simbolul martisorului este snurul alb cu rosu, ce trebuie purtat la vedere timp de doua saptamani. Cele doua fire din care este format snurul de martisor reprezinta vara si iarna. Martisorul trebuie legat la mana, la gat sau prins in piept. Snurul trebuie agatat apoi de ramurile unui pom fructifer. Cei care fac asta vor avea parte de belsug.

In unele parti ale tarii se spune ca, daca cineva isi pune o dorinta in timp ce atarna martisorul in pom, aceasta se va implini.

In zona Moldovei, traditia spune ca, de 1 martie, fetele sa le daruiasca baietilor martisoare, urmand ca acestia sa le ofere fetelor martisoare pe 8 martie, de ziua femeii.

Arheologii au descoperit obiecte cu o vechime de mii de ani care pot fi considerate martisoare. Ele au forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si rosu, insirate pe ata, pentru a fi purtate la gat. Cele doua culori sunt deschise interpretarilor: rosul poate semnifica vitalitatea femeii, iar albul - intelepciunea barbatului. Astfel, snurul martisorului exprima impletirea inseparabila a celor doua principii, potrivit mediafax.ro.

Alegerea babelor

Tot pe 1 martie, odata cu venirea primaverii, romanii isi aleg babele. Se spune ca asa cum va fi vremea in ziua respectiva, la fel va fi si anul care urmeaza pentru ei.

Citeste articolul “Incep babele! Ce semnificatie au si cum se aleg” si afla cum a aparut aceasta traditie si cum trebuie sa-ti alegi baba.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea