Social

1,5 milioane de euro de la UE au fost deturnati

Peste 1,5 milioane de euro, bani pe care Comisia Europeana i-a dat pentru programele de tineret din Romania, au fost deturnati. Departamentul pentru Lupta Antifrauda (DLAF) a ajuns la concluzia ca agentia romaneasca a cheltuit banii pentru deplasari in strainatate, dar si pentru a-si face publicitate. Dosarul a ajuns ieri la www .acasa.ro/dna" title="dna">DNA .

Timp de patru ani , Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor ( ) a gestionat prost fondurile europene pentru tineret. Aceasta este concluzia la care a ajuns atit Comsia Europeana, cit si Departamentul de Lupta Anti-Frauda din Romania. Controlul efectuat de DLAF a scos la iveala ca, intre anii 2000 si 2004, ANSIT , condusa de Cristian Rizea, a schimbat destinatia a 1,6 milioane de euro. Daca banii erau trimisi de Comisia Europeana pentru a fi investiti in programe de tineret, conducerea ANSIT i-a folosit pentru deplasari angajatilor in strainatate, dar si pentru a-si face publicitate.

DNA ia urma banilor

Ieri, Tudor Chiuariu, seful DLAF, a trimis raportul de control catre DNA, urmind ca procurorii sa demareze cercetarile preliminare. Cristian Rizea, directorul ANSIT, contesta concluziile raportului intocmit de DLAF. Eu -verbal de la DLAF, dar nu specifica faptul ca fondurile au fost deturnate. Ei nu ne-au adus la cunostinta acest raport. Asa ca nu comentez ceea ce nu am vazut, spune Rizea. Cind vine vorba despre deplasarile in strainatate si de publicitate, directorul ANSIT explica: Nu avem nici un contract de publicitate, iar misiunile in strainatate au fost doar cele cu invitatie oficiala. Nu s-a facut nici o plecare din proprie initiativa.

Un nou audit UE in martie

Chiar in aceste zile, Karoly Borbely, presedintele Autoritatii Nationale pentru Tineret (ANT), in subordinea careia se afla ANSIT, a fost la Bruxelles. Nu am discutat despre fondurile pentru tineret deoarece cind am plecat eu din Romania, raportul DLAF nu era gata. O sa vad raportul si dupa ce il citesc voi lua masurile care se cuvin. E posibil ca domnul Rizea sa fie demis, acest lucru si in functie de ancheta DNA. Reprezentantii Comisiei Europene vor veni la mijlocul lunii martie in Romania pentru a demara controlul de audit la programul de tineret, spune Borbely. Reprezentantii Directiei pentru Educatie si Cultura din cadrul Comisiei Europene au mai efectuat un control de audit si au ajuns la concluzia ca ANSIT nu poate justifica un milion de euro, iar la sfirsitul anului trecut, Nikolaus .acasa.ro/ van " title="van">van der Pas, directorul general al Directiei pentru Educatie, a decis suspendarea programului Youth in Romania.

Este pentru prima data in istoria Uniunii Europene cind am suspendat programul Youth pentru o tara, a declarat la acea vreme FrAcdAcric Vincent, purtatorul de cuvint al Comisiei Europene - Directia Educatie si Cultura.

Rizea, sustinut din virful PSD

In timpul guvernului Nastase, ANSIT a fost in subordinea Ministerului Educatiei, condus pentru o perioada de catre Alexandru Athanasiu, nasul directorului Cristian Rizea. In momentul in care in 2003 a fost creat ANT, condus pe atunci de Daciana Sirbu, Guvernul a propus trecerea ANSIT in subordinea ANT, dar acest lucru nu s-a intimplat. Cristian Rizea a ramas astfel in subordinea nasului sau.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea