Social

1,2% din PIB-ul italian, facut pe carca romanilor

Potrivit unui recensamant al Caritas Italia, peste 1 milion de conationali traiesc in Peninsula. 73% dintre romani au venit in Peninsula la munca.

In ciuda situatiei tensionate declansate de valul de infractiuni comise in ultimele luni, numarul romanilor care locuiesc in Italia creste continuu, dublandu-se practic in cursul unui singur an. La inceputul lui 2008, comunitatea romaneasca a ajuns sa numere peste un milion de oameni, fata de 556.000 la inceputul anului 2007, potrivit raportului Caritas Italia dat publicitatii, ieri, la Roma si care confirma pentru prima data o prezenta atat de mare a romanilor in Italia.

Italia datoreaza romanilor contributii ce insumeaza 1,2% la Produsul Intern Brut al tarii. Din cei 1.016.000 de romani din Italia (estimarile contin o marja de eroare de 10-15%), 73,7% se afla in Peninsula pe motiv de munca, 23,5% din motive familiale, restul din alte motive. Majoritatea (53,4%) sunt femei, „557.000 sunt angajati, cu acte in regula si 16.000 au propria afacere”, sustine Caritas Italia.

La fiecare sase noi angajati, unul este roman, se arata in documentul de peste 300 de pagini intitulat „Romania, imigratie si munca in Italia . Statistici, probleme si perspective”. In 1990, in Italia abia daca se aflau 8.000 de romani. In 17 ani, numarul lor a crescut de peste 100 de ori. Realizatorii studiului sustin ca, daca ar fi fost doar 850.000 si nu un milion, romanii ar fi reprezentat oricum cea mai numeroasa comunitate din Italia.

Comunitate cu probleme, dar si cu calitati

O treime dintre romani lucreaza in industrie, jumatate in servicii, turism si asistenta familiala, 6,6% in agricultura. Salariul mediu este de circa 10.042 euro pe an, inferior celui castigat de un italian in conditii similare. In plus, femeile castiga cu 40% mai putin decat barbatii. Cei mai multi romani si-au facut prieteni italieni si spera sa se stabileasca in Peninsula, prin rein­tregirea familiei.

Numai in 2007, 10.000 de romani si-au cumparat casa la Roma. Totusi, datele arata ca exista si romani „dispusi sa se intoarca acasa in anumite conditii economice”. Raportul Caritas arata ca prezenta romanilor in Italia nu este una lipsita de probleme mai ales din cauza ostilitatii la adresa lor. Greselile unor persoane afecteaza imaginea intregii comunitati de romani, comunitate plina de calitati.

Discriminare si infractionalitate

In aceste conditii, romanii sunt victime ale discriminarii, dar si ale faptului ca integrarea lor in societatea italiana nu este tot timpul un proces facil. Potrivit Hotnews.ro, in document este semnalata difuzarea in presa a unor informatii tendentioase cu privire la episoadele de cronica neagra cu protagonisti romani, apoi lipsa de informare , asistenta legala si formarea romanilor care sosesc in Italia, dificultatile birocratice si atitudinea ostila a angajatilor din sectorul public. Intr-adevar, romanii au un indice al criminalitatii mai ridicat decat al altor nationalitati la anumite delicte: omucideri voluntare, violuri, furturi de masini, furturi prin efractie, furturi pe strada.

Dar 71% dintre imigrantii care comit infractiuni nu au statut legal. In plus, de cele mai multe ori, victimele sunt tot cetateni romani. „Un aspect preocupant este acela ca aproximativ 34% dintre minorii straini denuntati sunt romani (4.000 in 2004). Majoritatea sunt fete, in general de etnie rroma, acuzate de furturi impotriva patrimoniului”, se arata in document. Romanii se situeaza pe primul loc si la numarul de minori neinsotiti (peste 2.000), abandonati sau vanduti de parinti.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea