Astazi este Ziua Nationala a Romaniei. In fiecare an, de 1 decembrie , cetatenii romani sarbatoresc ziua in care a fost realizata Marea Unire din 1918. Ziua, care este si sarbatoare legala , este aniversata prin diferite evenimente si o parada militara speciala.

Data de 1 decembrie a fost instituita drept ziua nationala a romaniei prin Constitutia din 2003, articolul 12, alineatul 2. Aceasta zi a fost adoptata anterior, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgata de presedintele Ion Iliescu si publicata in Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, fiind o sarbatoare publica a Romaniei.

Alegerea acestei zile drept ziua nationala a Romaniei este legata de un eveniment important in istoria statului roman: la 1 decembrie 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia a adoptat o Rezolutiune care consfinteste unirea tuturor romanilor din Transilvania si intreg Banatul (cuprins intre raurile Mures, Tisa si Dunare) cu Romania.

De Ziua Nationala a Romaniei in toata tara sunt organizate diferite evenimente: in Capitala are loc parada militara de 1 decembrie, care se desfasoara pe soseaua Kiseleff, la Alba Iulia se desfasoara “Serbarile Unirii”, cu depuneri de flori, expozitii si diferite spectacole avand drept tema Unirea din 1918.

  •   2010-12-01
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Diana Andrei

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expert Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Criteriile de alegere a unui laptop

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Care sunt pasii pentru infiintarea firmei tale

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii