Social

#ziua nationala a romaniei #1 decembrie

Ziua Nationala a Romaniei

Astazi este Ziua Nationala a Romaniei. In fiecare an, de 1 decembrie , cetatenii romani sarbatoresc ziua in care a fost realizata Marea Unire din 1918. Ziua, care este si sarbatoare legala , este aniversata prin diferite evenimente si o parada militara speciala.

Data de 1 decembrie a fost instituita drept ziua nationala a romaniei prin Constitutia din 2003, articolul 12, alineatul 2. Aceasta zi a fost adoptata anterior, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgata de presedintele Ion Iliescu si publicata in Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, fiind o sarbatoare publica a Romaniei.

Alegerea acestei zile drept ziua nationala a Romaniei este legata de un eveniment important in istoria statului roman: la 1 decembrie 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia a adoptat o Rezolutiune care consfinteste unirea tuturor romanilor din Transilvania si intreg Banatul (cuprins intre raurile Mures, Tisa si Dunare) cu Romania.

De Ziua Nationala a Romaniei in toata tara sunt organizate diferite evenimente: in Capitala are loc parada militara de 1 decembrie, care se desfasoara pe soseaua Kiseleff, la Alba Iulia se desfasoara “Serbarile Unirii”, cu depuneri de flori, expozitii si diferite spectacole avand drept tema Unirea din 1918.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea