Social

Vorbeste gura fara Geoana

Presedintele PSD, Mircea Geoana, si-a inceput activitatea de lider al principalului partid de opozitie cu o gafa monumentala. Aflat intr-o vizita de lucru la Craiova, Geoana a gasit de cuviinta sa spuna ca rapitorii ziaristilor romani ar fi solicitat o suma foarte mare de bani in schimbul eliberarii acestora, iar Presedintia negociaza. Potrivit agentiei Romnet, Geoana a spus ca pretentiile rapitorilor irakieni sunt, in primul rand, de natura materiala, iar abia apoi, cu implicatii politice. Cu alte cuvinte, Geoana a sustinut ca rapitorii au cerut statului roman o suma foarte mare de bani, in schimbul eliberarii lui Marie Jeanne Ion , Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci. Liderul PSD nu a dat detalii despre cifra exacta pretinsa de rapitori, dar s-a afundat in altfel de detalii, precizand ca autoritatile romane nu ar fi dispuse sa ofere suma de bani care a fost ceruta, ci ar fi incercat sa negocieze o suma mai mica. "Au fost pretentii masive din partea lor, s-a facut o contraoferta mai modesta din partea noastra si, ca intotdeauna, relatiile de acest gen sunt extrem de sinusoidale, inegale. De-asta si declaratiile inegale ale autoritatilor romanesti. Se pare ca exista un contact pe canal financiar, dar nu e exclus ca oamenii sa aleaga o combinatie intre pretentiile financiare si cele poltice, a spus Mircea Geoana. In replica, premierul Calin Popescu Tariceanu s-a aratat surprins de afirmatiile lui Geoana, sustinand ca el nu poate confirma o astfel de informatie. In treacat, Tariceanu i-a si sugerat, de altfel, lui Geoana sa fie mai responsabil. "Declaratia lui Geoana ma surprinde, pentru ca din partea unui fost ministru de Externe si actual presedinte de partid ma astept la foarte multa responsabilitate cand se fac astfel de declaratii", a spus primul ministru.

Justificari
Pe de alta parte, liderul PSD a incercat ieri sa justifice afirmatiile facute la sfarsitul saptamanii, in provincie si constientizand amploarea pe care au luat-o, sa le nuanteze. Astfel, Geoana a spus, dupa sedinta Biroului Permanent National al PSD, ca declaratiile sale referitoare la situatia jurnalistilor romani rapiti in Irak sunt atat speculatii, cat si informatii. "Sunt speculatii si informatii care au circulat si in mediile internationale, inclusiv in regiune si evident fac parte din strategia de comunicare publica si de presiune pe care rapitorii o fac in mod normal", a spus Geoana. Mai mult presedintele PSD, a incercat sa-si justifice afirmatiile ciudate, printr-o deductie: situatia jurnalistilor romani nu este cu nimic deosebita de alte cazuri de rapiri . Ca atare, ea se incadreaza intr-o anumita tipologie, care "s-a vazut si in alte cazuri de rapiri". Totodata, liderul PSD a sustinut ca nu are informatii suplimentare, ci doar a facut o simpla asociere cu declaratiile optimiste ale presedintelui Basescu, "care ne-a spus ca este optimist cu privire la soarta jurnalistilor". "In mod firesc, deductia logica este ca exista elemente de incurajare pe discutiile directe cu rapitorii", a incercat Geoana o explicatie. Dupa care s-a incurcat si mai tare: informatiile in cauza provin "dintr-o anumita zona mai specifica", dar nu este oportun ca acestea sa fie facute publice in acest moment. Declaratia lui Geoana de justificare a fost cu atat mai incurcata cu cat el a sustinut ca nu a adus la cunostinta autoritatilor informatiile pe care pretinde ca le detine pentru ca nu i le-a cerut nimeni.


Balbe in serie
Presedintele PSD a continuat si la Senat seria balbaielilor pe marginea declaratiei facute la Craiova. Rugat de jurnalisti sa-si nuanteze declaratia, Geoana a dat-o din colt in colt si a inceput sa explice ca "acest gen de informatii nu se comenteaza" pentru ca este vorba de o "chestiune mai sensibila". "Asa cum autoritatile mentin o anumita discretie fireasca si noi o mentinem", a sustiut Geoana. El a incercat insa sa devieze subiectul discutiei in cu totul alta zona, atragand atentia ca autoritatile romane nu au informat Parlamentul cu privire la situatia din Irak, desi a existat o declaratie in acest sens, votata de senatori si deputati . Presat insa de ziaristi sa dea mai multe explicatii, presedintele PSD a comentat: "Si eu am fost mirat de ce intr-o zi presedintele este pesimist, iar peste doua zile este optimist". Intrebat daca aceasta atitudine a lui Traian Basescu are legatura cu cererea financiara venita din partea rapitorilor, Geoana a conchis: "Nu, nu de bani".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea