Social

Viaţa Papei Ioan Paul al II-lea, povestită de un colaborator

Suve
ranul Pontif avea umor şi urmărea toate evenimentele la televizor. Cardinalul Stanislaw Dziwisz, care a fost alături de Papa Ioan Paul al II-lea timp de 40 de ani, a scris o nouă carte în care face inedite dezvăluiri. Cartea, intitulată "Una vita con Karol", va fi lansată astăzi în Italia şi pe data de 29 ianuarie în Polonia. A vrut să se retragă în 2000 Papa Ioan Paul al II-lea a intenţionat să demisioneze în 2000, pe motive de sănătate, şi chiar a încercat să modifice regulile Bisericii Catolice privitoare la durata mandatului pontifical, după cum scrie fostul secretar în cartea de memorii. Papii sunt aleşi pe viaţă. Ioan Paul al II-lea se gandea la posibilitatea de a introduce o limită de varstă de 80 de ani. Cardinalul Dziwisz sugerează că Uniunea Sovietică a jucat un rol în atentatul împotriva Suveranului Pontif, care a avut loc la 13 mai 1981 în Piaţa Sfantul Petru. "Mehmet Ali Agça era un trăgător perfect", scrie Dziwisz într-un capitol dedicat acestui subiect. "A fost trimis de cei care credeau că Papa este periculos şi ar putea pune probleme, de cei ce se temeau", adaugă autorul. Povestiri inedite, dezvăluite Memoriile lui Dziwisz, scrise în colaborare cu ziarstul Gianfranco Svidercoschi, includ şi . Între altele, el îşi aminteşte cum electorii i-au permis să intre la cina cardinalilor, imediat după alegerea acestuia ca lider al Bisericii Catolice, pentru a-l putea saluta. Wojtyla i-a şoptit la ureche: "M-au ales papă. Le convine deja". Cel mai apropiat colaborator îşi povesteşte viaţa de cand Wojtyla l-a ales ca secretar, pe vremea cand era arhiepiscop de Cracovia , în 1966. Amandoi ştiau că edificiul arhiepiscopal era plin de microfoane . Wojtyla se amuza spunand cu voce tare lucruri pe care voia să le ştie toată lumea şi alegea munţii pentru întalnirile private. Dziwisz povesteşte că fostul Suveran Pontif a urmărit la televizor atentatele de la 11 septembrie, arătandu-se îngrijorat că evenimentele ar putea duce la violenţe fără sfarşit. Înainte de a muri, Papa s-a uitat la una dintre călugăriţele care l-au servit ani de zile, şoptindu-i "Lasă-mă să mă duc în casa lui Dumnezeu".
  •   2007-01-24
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase: Cat de mult iti folosesti puterea de cumparator?

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Revolutia fiscala - ce venituri vom avea din ianuarie 2018

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.