Social

Vanzarea legală a opiului, o soluţie pentru salvarea Afganistanului

Conf
orm raportului prezentat deunăzi de preşedintele american, din 2001 şi pană acum, Statele Unite au cheltuit peste 14 miliarde de dolari sub formă de „asistenţă umanitară şi militară" acordată Afganistanului. Dar situaţia afganilor nu pare să fie azi mai bună decat pe vremea talibanilor. De aceea, preşedintele Bush mai cere Congresului american încă opt miliarde. Condoleezza Rice va negocia, în lunile următoare, cu statele membre NATO, deoarece Casa Albă solicită sprijin pentru o nouă ofensivă. Dar, din Marea Britanie, a apărut o altă propunere interesantă, care ar permite o nouă abordare a problemei. Medicina are nevoie de opiul afgan Doi dintre liderii Asociaţiei Medicilor din Marea Britanie au lansat propunerea ca plantaţiile de mac din Afganistan să devină legale şi întreaga producţie de opiu să fie cumpărată de fabricile de medicamente din Occident. „Decat să trimitem soldaţii să dea foc plantaţiilor de mac, mai bine cumpărăm noi toată producţia de opiu şi, în acest fel, rezolvăm două probleme: Afganistanul devine o ţară capabilă să trăiască din caştigurile aduse de plantarea macului, iar soldaţii noştri se pot întoarce acasă", a declarat pentru BBC Vivienne Nathanson, directorul ştiinţific al asociaţiei citate, susţinută de doctorul anestezist Jonathan Fielden. Oficialii se opun din răsputeri Imediat, atat guvernul de la Londra, cat şi cel de la Kabul au ripostat vehement. Dar motivele invocate sunt „subţiri" şi incoerente. Oficialii spun că ar fi greu să se asigure „paza plantaţiilor" şi că nimeni nu poate garanta calitatea opiului obţinut. Adevărul este că, în ciuda protecţiei acordate de statele NATO, populaţia din Afganistan livrează oricum aproximativ 90% din producţia mondială de opiu. Diferenţa este că, în prezent, caştigurile revin unor grupuri mafiote, iar plantatorii de mac afgani sunt din ce în ce mai săraci, precizează BBC. Cifrele sunt cunoscute. Se ştie că afganii nu se droghează cu opiu. Ei numai îl produc, iar legalizarea plantaţiilor nu ar fi, prin urmare, o soluţie imorală, care să dăuneze poporului afgan. Şi Franţa a făcut, cu ani în urmă, propunerea ca plantaţiile de mac să devină legale, dar acum este prima oară cand o asociaţie respectată de medici aduce argumente ştiinţifice în favoarea acestei idei. Deocamdată, afganii „cuminţi" primesc bani americani ca să nu planteze mac, iar soldaţii NATO mor în luptele cu ţăranii „răi", care încalcă interdicţiile. Singurii care caştigă sunt mafioţii. Poate le spune cineva şi americanilor. Anul trecut a fost cel mai sangeros an pentru trupele NATO din Afganistan, de la invazia din 2001.
  •   2007-01-26
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase: Efectele dependentei dintre cumparatori si vanzatori

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expert Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Cum se transporta un computer

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.