Social

# scumpire apa raft # scumpire apa #apa

Un nou proiect de lege al guvernului va duce la scumpirea apei la raft si la falimentul unor producatori

Intrarea in vigoare a noului proiect de lege a resurselor hidrominerale propus de guvern, va scumpi considerabil apa imbuteliata la raft si va crea un avantaj concurential nejustificat pentru producatorii de apa.

Industrie de milioane de euro in pericol de disparitie. Producatorii vor fi fortati sa functioneze in ilegalitate sau sa-si opreasca total productia

Prima problema pe care o ridica proiectul de lege o reprezinta termenele prea scurte de aplicare impuse producatorilor. Proiectul prevede ca autoritatile sa elaboreze toate normele tehnice intr-o perioada de 30 de zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial. Proiectul prevede, de asemenea, ca autoritatile sa redacteze si instructiunile privind procedura de evaluare a caracteristicilor apelor minerale naturale si de izvor in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii.

Producatorii au termen de 18 luni de la intrarea in vigoare a noii legi sa se reautorizeze, sau 12 luni de la intocmirea procedurilor, insa procedura de autorizare dureaza peste aceste termen. Deci, practic, producatorii, vor fi fortati sa functioneze in ilegalitate sau sa isi opreasca total productia pana la implementarea acestora.

Astfel, Agentia Nationala pentru Ape Minerale (ANRM) ar trebui, fie sa micsoreze termenul pentru elaborarea normelor tehnice si instructiunilor privind procedura de evaluare a apelor, fie sa amane implementarea reautorizarii producatorilor, considerand un termen rezonabil de timp.

Nu vom mai gasi apa ieftina pe piata din cauza neclaritatii definirii unor termeni in noua lege

De asemenea, exista neclaritati in definirea unor termeni-cheie din cadrul proiectului de lege. Acesta defineste sursa de apa subterana ca „una sau mai multe captari ale aceluiasi zacamant hidromineral”. Aceasta definitie atrage o serie de confuzii in ceea ce priveste comercializarea apei sub diferite branduri.

La nivel national sunt multi producatori autorizati care exploateaza din aceiasi panza freatica, fiind considerata o sursa ceea ce inseamna un singur brand. Astfel, este necesara definirea clara a notiunii de sursa, pentru a putea stabili carui producator i se va aloca aceasta sursa si pe ce criterii.

De asemenea, daca din perimetrul considerat sursa nu pot fi comercializate mai multe branduri, se va ajunge la inchiderea multor fabrici, ceea ce insemna un mediu de afaceri destabilizat.

Timbru pe apa. Apa devine un viciu? Sau produs de lux?

Prin proiectul de lege discutat, se prevede si aplicarea unui timbru pe apa, precum in cazul tigarilor sau alcoolului. Acest lucru va duce, in definitiv, la scumpirea produsului final de la raft si la desfiintarea conceptului de apa accesibila pentru toti consumatorii. Multi producatori de apa nu vor putea sustine toate aceste cheltuieli tehnologice si vor fi nevoiti sa inchida. in aceasta situatie, producatorii ramasi pe piata, vor scumpi apa la raft pentru a sustine cererea, iar cel afectat va fi tot consumatorul final.

Neconcurentiala este si existenta unui singur laborator de referinta. in caz de litigiu, acest fapt prezinta riscul ca un producator sa nu se poata apara in mod corespunzator.

Haos institutional! Nu se asigura un cadru transparent privind cuantumul redeventei. Nu se stie exact cine trebuie sa rezolve problemele ridicate de proiectul de lege. Nu se asigura un cadru transparent privind cuantumul redeventei, el urmeaza sa fie stabilit prin norme metodologice!

In cazul redeventelor, cuantumul acestora trebuie sa fie stabilit prin proiectul de lege, intrucat este necesar sa se asigure un cadru transparent, previzibil si stabil, care sa nu poata fi modificat oricand si oricum. Trebuie sa fie stabilite clar care sunt autoritatile si competentele fiecareia in materie de control, precum si cum se delimiteaza aceste competente intre autoritati.

Proiectul trebuie modificat astfel incat prin noua lege sa fie consolidat un mediu de afaceri stabil si predictibil in industrie, nu sa defavorizeze o parte dintre producatori.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea