Social

#nor radioactiv Romania #cesium-137 #cernobil

Un nor radioactiv de la Cernobil se indreapta spre Romania!

Administratia Nationala de Meteorologie avertizeaza ca un nor poluant ce s-ar putea forma deasupra centralei nucleare de la Cernobil s-ar putea indrepta spre Romania. Meteorologii spun insa ca, deoarece deplasarea ar fi lenta, norul nu ar patrunde deasupra Romaniei, scrie digi24.ro.


"In intervalul 02 iulie ora 12- 03 iulie ora 06, circulaţia aerului la nivelul solului va fi in general slaba in partea de vest a Ucrainei, orientata de la nord spre sud (camp anticiclonic, extins si deasupra Romaniei). in cursul zilei de maine, 03 iulie, direcţia de deplasare a maselor de aer va fi, in general, de la nord-nord-est spre sud-sud-vest. Rularea modelului de dispersie indica faptul ca un nor de poluant care s-ar forma in jurul Centralei nucleare de la Cernobil s-ar putea deplasa, in urmatoarele 36 de ore, inspre graniţa de est a ţarii noastre, dar, deoarece deplasarea ar fi lenta, nu ar patrunde deasupra teritoriului Romaniei", anunta ANM.

Nivelul de radioactivitate in jurul centralei de la Cernobil a crescut alarmant, joi dimineata acesta ajungand la o valoare de peste 10 ori nivelul normal. Cauza o reprezinta incendiile de vegetatie.

Russia Today relateaza ca aerul din zona este contaminat cu elementul radioactiv cesium-137.

Cresterea nivelului de radiatii este rezultatul unor incendii masive. Autoritatile de la Kiev au anuntat ca nivelul radiatiilor e de 10 ori peste limita.

Cesiu 137 este unul dintre cele mai periculoase elemente nucleare, iar concentraţiile acestei substanţe radioactive care se acumulează în organismul uman duc la leucemie şi diferite tipuri de boli canceroase, au avertizat experţii.

Cele mai periculoase particule radioactive sunt cele de plutoniu şi uraniu, care provoacă boli de cancer. Emanaţiile de particule radioactive reprezintă pericol imediat în zonele din apropierea sursei de la care au provenit.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea