Social

#deces antibiotice #romani antibiotice #antibiotice

Un milion de oameni mor anual din cauza unui obicei pe care il au si jumatate dintre romani

Cele 193 de state membre ONU, inclusiv Romania, au decis miercuri sa semneze o declaratie prin care se angajeaza sa lupte impotriva bacteriilor rezistente la antibiotice, considerata “cea mai mare amenintare din medicina actuala” .

“E ironic cum un lucru atat de mic poate cauza o amenintare atat de mare. Dar e o problema globala de sanatate care are nevoie de un raspuns global'', a declarat Jeffrey LeJeune, profesor la Universitatea Ohio, in cadrul Adunarii Generale a ONU de la New York.

Desi datele arata ca 700.000 de oameni mor anual din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice, Guardian scrie ca cifra ar putea fi, de fapt, mult mai mare, deoarece nu exista un sistem de monitorizare globala a numarului victimelor si deoarece unor decese cauzate de bacteriile rezistente la medicamente le sunt atribuite alte cauze.

Unul din doi romani iau antibiotice fara prescriptie

Unul din doi romani urmeaza anual un tratament cu antibiotice, uneori fara motive bine intemeiate. Raceala, gripa si toxiinfectiile alimentare sunt printre bolile care nu ar trebui tratate cu antibiotice, dar acest lucru se intampla frecvent. Uneori pentru ca o parte din medici prescriu aceste medicamente cu prea mare usurinta. Alteori pentru ca pacientii se trateaza dupa ureche, iar unii farmacisti sunt de acord sa le vanda aceste pastile fara reteta. Datele ultimului raport al Comisiei Europene arata ca 18% dintre romani obisnuiesc sa ia antibiotice fara a avea o reteta de la un medic, asta in timp ce media europeana la acest capitol este de doar 3%. Expertii din domeniul sanatatii avertizeaza ca abuzul de antibiotice poate duce la sfarsitul medicinei moderne.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea