Social

Un milion de dolari, costul unei ore de arest a lui Dinu Patriciu

Procurorii Parchetului General nu au reusit sa prezinte judecatorilor probe suficiente pentru a demonstra necesitatea arestarii lui Dinu Patriciu, dupa ce l-au supus la doua reprize-maraton de audieri. Cele 40 de ore de arest au costat Grupul Rompetrol 40 de milioane de dolari. Din acest motiv, compania va da in judecata statul roman, caruia i-ar putea cere daune de sute de milioane de dolari.
Tribunalul Bucuresti a refuzat sa emita, in noaptea de vineri spre simbata, mandatul de arestare preventiva cerut pentru Patriciu de procurorii care il acuza de evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune in dosarul Petromidia. Dupa pronuntarea sentintei, Dinu Patriciu a declarat ca joi dimineata, atunci cind s-a prezentat la Parchet pentru audieri, procurorii erau deja pregatiti sa-l retina, iar in cele doua zile care au urmat a fost supus unor umilinte.

In opinia presedintelui Rompetrol, actiunea procurorilor de a-l retine pentru 24 de ore si incercarea acestora de a obtine un mandat de arestare pe numele sau au fost premeditate si servesc unui grup de interese reactionar, reprezentat de generalul Ioan Talpes si Ion Iliescu.

Simbata, Parchetul a emis un comunicat in care si-a manifestat indignarea fata de dimensiunea reactiei provocata de masurile procurorilor in dosarele pe care le investigheaza, considerind ca este un amestec grosolan in justitie a unor formatiuni politice care in mod deliberat au politizat dosarele Petromidia si Rafo. In acelasi comunicat, Parchetul afirma ca anchetatorii au procedat in limitele prevazute de normele legale si ca lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie dusa pina la capat, indiferent de implicatii si presiunile care se exercita.
Patriciu da in judecata statul

Grupul Rompetrol va da in judecata statul roman, caruia i-ar putea cere daune de sute de milioane de dolari, a declarat ieri presedintele grupului, Dinu Patriciu. Ne vom adresa fie Curtii de Arbitraj international de la Washington. Am suferit pierderi financiare, prin caderea cotatiei actiunilor, mai calculam un cost al oportunitatilor pierdute, costurile cu apararea, precum si o pierdere care rezulta din punctul de vedere al agentiilor de rating. Toate sint cuantificabile, a spus Patriciu, in conferinta de presa care a urmat eliberarii sale.

Interesant este ca Rompetrol a angajat in acest demers juridic firma de avocatura Salans, reprezentata de Obbie Moore, presedintele Camerei de Comert Romano-Americane. Seful Rompetrol a spus ca va solicita ca banii sa nu fie platiti de la buget, ci de cei care s-au facut vinovati de retinerea sa.
O scrisoare pierduta

In acest sens, el a pomenit numele fostului sef al Departamentului Securitatii Nationale de la Cotroceni, Ioan Talpes. Mai mult, Patriciu spune ca are in apararea sa corespondenta purtata de Talpes cu fostul adjunct al secretarului de Stat al SUA, Richard Burt, corespondenta din care reiese ca Talpes este interesat de distrugerea Rompetrol. Patriciu a mai spus ca ar trebui cercetate legaturile dintre Talpes si mai multe firme, printre care si compania turceasca Akmaya, fostul proprietar al Petromidia.
Primele socoteli

In prezent, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) Dinu Patriciu este actionar la companiile Rompetrol Rafinare Constanta si Rompetrol Well Sevices. In data de 26 mai 2005 (data retinerii omului de afaceri), actiunile Rompetrol Constanta au suferit o cadere de 54 de lei pe actiune (de la 888 de lei actiunea la 834 de lei actiunea). Paguba grupului ajunge doar pe aceasta firma la suma de 866 de miliarde de lei. La acesti bani se adauga pierderea suferita pe actiunile Rompetrol Well Services, care au scazut in sedinta din 26 mai 2005 de la 1.940 lei/actiune la 1.910 lei/actiune. O paguba de aproape 2,8 miliarde de lei. Celor doua societati listate la BVB li se mai adauga Rafinaria Vega, de pe Bursa Electronica Rasdaq. Actiunile la aceasta companie au cazut in data de 26 mai 2005 cu 4,48%. Un minus de inca 70 de miliarde de lei. Paguba totala este de 33 de milioane de euro sau 42 de milioane de dolari.

Cu alte cuvinte, cele 40 de ore de retinere a omului de afaceri Dinu Patriciu au costat actionarii companiilor pe care acesta le conduce mai mult de un milion de dolari pe ora.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea