Social

Un licean roman va tine o prelegere in fata reginei Angliei

Un licean care a cistigat locul II la olimpiada internationala de discurs politic va tine o prelegere in fata reginei Angliei.

Nu-i place sa spuna prea multe despre el, dar devine foarte volubil cind vine vorba despre politica , oratorie , limba engleza sau calculatoare. Tudor Azoitei are 18 ani, este in clasa a XII-a la Colegiul National Ferdinand I din Bacau si va sustine, in luna mai, un discurs politic in limba engleza, in fata reginei Angliei. Un soi de recompensa pentru ca s-a clasat pe locul al doilea la olimpiada internationala de discurs politic.

Pentru Tudor Azoitei, discursul, politica si limba engleza intra la categoria hobby. Dumnezeu nu joaca zaruri si mie cred ca mi-a dat un talent, acela de a putea vorbi cu persoane din medii foarte diferite, pe limba lor. Imi este la fel de simplu sa discut cu un teolog, dar si cu un violator, pentru ca vad in orice interlocutor un om care isi spune parerea, spune tinarul.

Fuge de politica actuala

Tema din acest an a concursului, Mapping the Global Future, ceea ce in traducere libera ar insemna Cum va imaginati viitorul planetei?, l-a dus cu gindul spre cultura. In fata reginei Angliei va vorbi despre cultura in epoca globalizarii. Cream o cultura de duzina si totul se produce simplu si ieftin, ca sa prinda la public. Mai mult ca oricind, intr-o societate care tinde spre globalizare , cultura se invirte in jurul banilor. Alergam doar in ideea de a face bani, dar, o data ce renuntam la reperele morale, raminem fara valori, este opinia radicala a lui Tudor Azoitei. Tinarul orator din Bacau nu vrea sa aiba nici un contact cu politica romaneasca, in nici un caz in sistemul actual. Este o incredibila lipsa de seriozitate si politicienii nostri nici macar nu se chinuie sa aiba o imagine credibila. Apar tot felul de matusi si alte gogorite. Mi se pare incredibil ca poti sa furi si sa fie totul OK, crede Tudor Azoitei.

Animalele specializate mor primele

Liceanul din Bacau spune ca succesele sale si faptul ca stie mai multe decit alti adolescenti de virsta lui se datoreaza, in primul rind, educatiei primite in familie. In ciuda performantelor sale la limba romana si engleza si a pasiunii pentru discurs, adolescentul a decis sa dea admitere la Facultatea de Calculatoare. Nu cred in indivizii super-specializati. Toti tinerii de virsta mea considera ca reteta succesului este sa iti gasesti o meserie bine platita. Eu cred ca istoria ne demonstreaza ca animalele specializate mor primele. Imi place sa stiu mai multe lucruri si am ales calculatoarele, pentru ca reprezinta un domeniu simplu, spune Azoitei, care refuza ideea de a pleca sa traiasca in strainatate.

Tudor Azoitei va reprezenta Romania in Anglia, alaturi de participanti din 50 de tari. Statul roman nu va suporta insa nici o cheltuiala, iar liceanul spune ca, in aceasta situatie, nu va merge nicaieri. Eu nu ma duc in Anglia pentru mine, sa caut glorie, ma duc sa reprezint tara. Ministerul Educatiei spune ca nu are bani, dar pentru calculatoare pe care se joaca Solitaire sint bani. Nu merge elevul Azoitei la distractie, ci un reprezentant al Romaniei. Daca eu sint tratat asa, de ce as trata eu Romania altfel?, se intreaba Tudor Azoitei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea