Social

Turcia versus Grecia: unde plecam in vacanta?

Avantajele si dezavantajele destinatiilor externe favorite ale romanilor. Turcii atrag turistii cu sejururi in cursul carora nu mai ai de scos nici un ban din buzunar. Distanta mica si serviciile mult mai „echilibrate“, principalele atuuri ale Greciei.

Grecia si Turcia au devenit pentru romani, inca de la inceputul anilor 90, cele mai populare destinatii externe pe durata sezonului estival. Chiar daca, incepand din 2005 Bulgaria a inceput sa-si adjudece cote de piata tot mai importante, Grecia si Turcia se mentin in top, in special gratie clientelei formate pe parcursul a peste un deceniu.

Practic, fiecare din cele doua tari are in Romania fani neconditionati, care merg an de an sa-si petreaca vacanta de vara pe plajele turcesti sau grecesti. Si, cum se intampla de obicei la noi, “suporterii” din cele doua categorii sunt foarte categorici cand vine vorba despre destinatia lor favorita: cei care stiu sigur ca “la turci e mai bine” si cei pentru care “nimic nu se compara cu Grecia” nu mai sunt de mult dispusi sa-si schimbe parerea, si nici macar sa incerce cealalta varianta.

Din acest motiv, romanul care vrea sa se decida pentru o vacanta in Grecia sau Turcia nu prea se poate baza pe “telefonul fara fir”: in majoritatea cazurilor rudele, prietenii sau cunoscutii au calatorit recent doar spre una din cele doua destinatii, si nu sunt in masura sa faca o comparatie obiectiva. Cu toate acestea, Grecia si Turcia au fiecare atuurile lor, care, in functie de profilul vacantei dorite, pot face diferenta dintre un sejur reusit si un concediu pe care vrei sa-l uiti cat mai repede.

Turcia: all inclusive nu inseamna neaparat paradis

Turcia a dat in ultimii ani lovi­tura pe piata europeana cu reteta all inclusive: turistii vin in hotelurile de patru sau cinci stelele unde toate cele trei mese zilnice sunt incluse in pret, la fel ca si cea mai mare parte a serviciilor pe care le-ar putea dori clientii: de la banalele umbrele si sezlonguri care pe litoralul romanesc au ajuns sa coste cativa euro pe zi, la sauna, fitness sau masaj.

De cele mai multe ori si anumite categorii de bauturi sunt gratuite. Evident, pentru turistii care doresc sa aiba un control strict asupra costului total al vacantei si care nu se plictisesc sa ia mereu masa la restaurantele hotelului, reteta este ideala.

Ca de obicei in Turcia, alege­rea hotelului este esentiala: in ultimii doi-trei ani s-au construit, in special in zone ca Antalya, Alanya sau Kemer hoteluri de cinci stele gandite din capul locului pentru acest gen de tu­rism: conditiile de aici sunt extrem de bune, de la camere cu suprafata foarte mare, dotate cu televizoare cu plasma, pana la numeroase facilitati pentru petrecerea timpului liber, cum ar fi aqua-park-uri in toata legea. In schimb, daca te zgarcesti la bani si alegi un all inclusive la un hotel ceva mai vechi ai mari sanse sa plangi dupa bani.

Marele dezavantaj al Turciei este dat de distanta considerabila pana la statiunile preferate de romani: cu masina proprie sau autocarul faci doua zile pe drum chiar si pana la Kusadasi , daca nu vrei sa mergi noaptea. Nu este de mirare ca pe piata romaneasca deja sunt “la putere” ofertele care includ transportul aerian cu curse charter.

Un aspect deloc de neglijat cand iei in calcul o vancanta in Turcia este nivelul de trai destul de scazut al unei mari parti a populatiei: pentru unii turisti poate fi amuzant sa fie trasi de maneca de fiecare vanzator din bazar care spera sa mai scape de doua-trei nimicuri, dar altii ajung sa fie repede agasati de acest stil de a face comert.

In plus, marile orase turcesti, si in special Istanbulul, au destule cartiere unde nu e bine sa te prinda intunericul. In schimb, nevoia de bani a turcilor are si efecte pozitive pentru turisti: si in cea mai amarata asezare e imposibil sa nu gasesti magazine si farmacii care sa fie deschise aproape la orice ora din zi si chiar din noapte.

Costurile suplimentare, dezavantajul Greciei

Grecia este clar avantajata de distanta mica fata de Romania a catorva din statiunile preferate de conationalii nostri: hotelurile de pe cele trei brate ale peninsulei Halkidiki sau cele de pe riviera Olimpului se afla la mai putin de o zi de mers cu masina sau autocarul de Bucuresti: poti pleca dimineata pe lumina din capitala Romaniei si nu trebuie sa fii pilot de raliu ca sa fii cazat seara la hotel, inainte sa se intunece. In plus, si cateva insule din partea de nord a tarii, cum ar fi Thasos, sunt destul de aproape de Romania.

Thassos, GreciaSi, daca tot am pomenit de insule, trebuie precizat ca unul din marile atuuri ale Greciei fata de Turcia este exact posibilitatea de a petrece o vacanta de neuitat pe una din superbele insule ale Egeei sau Adriaticii. Corfu , Rhodos sau Creta sunt doar cateva dintre paradisurile mediteraneene alese an de an de numerosi turisti din toata lumea, iar, la acest capitol, Turcia nu prea are cu ce sa-i concureze pe greci.

In schimb, in Grecia sistemul all inclusive este practicat de foarte putine hoteluri: tara are o industrie turistica extrem de dezvoltata inca din anii 70, iar grecii sunt invatati sa ia banii turistului in nenumarate feluri, singura cerinta fiind ca acesta sa se simta bine.

In conditiile in care, in statiuni, o inghetata de la toneta costa intre 1.5 si 2.5 euro, iar un sandwich pe plaja ajunge in mod curent la 5 euro, evident ca la costul sejurului propriu-zis se adauga de cele mai multe ori cheltuieli semnificative.

Pe de alta parte insa, Grecia ramane o destinatie mult mai sigura decat Turcia pentru turistul cu bani putini: un hotel grecesc de doua stele poate fi mic, inghesuit, situat la mama naibii de plaja, dar in 99% din cazuri va fi curat, iar patronul se va chinui sa nu se faca de ras in fata turistilor.Un alt aspect de care turistul roman trebuie sa tina cont cand alege o vacanta in Grecia este sacrosancta siesta: dupa pranz pana spre sfarsitul amiezii toata tara trage obloanele.

E aproape imposibil sa gasesti vreun magazin deschis si, daca te afli intr-o excursie de o zi in orase ca Salonic sau Atena, situatia poate repede deveni foarte frustranta.

Info plus:

Precautii esentiale pentru o vacanta reusita in Grecia sau Turcia

Chiar daca exista diferente esentiale, cele doua tari au cateva lucruri in comun, iar turistul care vrea sa aiba parte de un concediu reusit trebuie sa tina seama de ele:

1. Verificati intotdeauna locatia hotelului fata de plaja. In Grecia ca si in Turcia statiunile s-au dezvoltat de multe ori haotic, iar in zonele cu trafic turistic intens s-a ajuns sa se construiasca pe orice petic de teren, chiar daca sub ferestre trece autostrada iar plaja e la un kilometru.

2. Daca va deplasati pe cont propriu cu masina, traversati Bulgaria ziua, de preferinta in grup de mai multe vehicule. Litoralul bulgaresc e una, iar restul tarii e cu totul altceva, iar intalnirile cu talharii nu sunt excluse pe timpul noptii. Pregatiti spaga pentru politistii bulgari, sigur o sa va “ia” radarul, indiferent cu ce viteza ati merge. Parlamentarile nu pot duce la nimic bun, cel mult riscati sa pierdeti suficient timp cat sa va prinda noaptea in Bulgaria.

3. Daca alegeti sa faceti drumul cu avionul, incercati sa evitati hotelurile aflate la distanta mare de statiuni, indiferent cat de buna ar fi oferta din punct de vedere financiar. In varf de sezon se intampla frecvent ca firmele de rent-a-car sa nu mai faca fata cererii, si riscati sa ramaneti blocati in hotel pe durata sejurului sau sa inchiriati cine stie ce rabla, in disperare de cauza. Taxiurile nu sunt scumpe nici in Grecia, nici in Turcia, dar 20 de kilometri pe zi vreme de sapte zile se simt la buget.


Aboneaza-te la Newsletter-ul de Turism Acasa.ro ca sa afli care sunt cele mai frumoase destinatii de vacanta


Aboneaza-te la Newsletter-ul de Turism Acasa.ro ca sa afli care sunt cele mai frumoase destinatii de vacanta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea