Social

Tribunalul Penal International cere Serbiei progrese cu privire la prinderea criminalilor de razboi

Serbia mai are inca progrese de facut in ceea ce priveste cooperarea cu Tribunalul Penal International ( TPI ) pentru fosta Iugoslavie, a declarat astazi noul procuror al instantei, Serge Brammertz.

"Am insistat in special asupra arestarii celor patru fugari ramasi", le-a spus el reporterilor, dupa o reuniune cu inalti oficiali sarbi. Brammertz si-a inceput astazii prima vizita la Belgrad pentru a evalua cooperarea autoritatilor sarbe cu serviciile sale, in conditiile in care tara traverseaza o criza politica.

Cooperarea Serbiei cu instanta, considerata pana in prezent drept insuficienta, ramane singurul obstacol in calea semnarii unui Acord de Stabilizare si Asociere (ASA) intre Belgrad si Uniunea Europeana.

Belgradul nu a reusit deocamdata ca aresteze patru fugari cautati pentru crime de razboi de TPI, printre care generalul Ratko Mladici, liderul militar al sarbilor din Bosnia, inculpat pentru genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii .

Pentru a semna Acordul de Stabilizare si Asociere cu UE, Serbia trebuie sa dea dovada de o "cooperare deplina" cu TPI. Dar acest acord si independenta Kosovo , proclamata in 17 februarie, sunt la originea crizei guvernamentale pe care Serbia o traverseaza incepand din luna martie si care a dus la dizolvarea Guvernului si convocarea de alegeri legislative anticipate in 11 mai.

Contextul politic al vizitelui Brammertz este delicat. Sondajele de opinie arata ca radicalii care prefera legaturi mai stranse cu Rusia decat cu UE au un usor avans asupra taberei prooccidentale.

Multe tari UE sunt de parere ca incheierea ASA inainte de scrutinul din 11 mai ar putea preveni o victorie ultranationalistilor.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea