Social

#copilarie #comunism #obiecte #soimii patriei #nostalgie #trecut

Trecutul prezentului meu

Trecutul este de cele mai multe ori motiv de nostalgii pentru fiecare dintre noi. Trecutul prezentului a devenit inspiratie pentru multi dintre cei care acum au putin sau putin mai mult peste 20 de ani. Ne amintim cu oarecare nostalgie despre obiectele care ne-au marcat copilaria si adolescenta si le-am transformat acum in "insigne" ale existentei noastre. Mai mult, ne amintim de ele povestind pe grupuri de discutii, site-uri de Internet, marca a evolutiei tehnologice pe care am resimtit-o din plin.

Eu sunt Laura si am 27 de ani. Aveam 7 ani si 9 luni atunci cand a izbucnit Revolutia, si ma trece un fior atunci cand imi amintesc lacrimile unchiului meu atunci cand vedea la televizor ce se intampla in Bucuresti. Intre timp am terminat facultatea, mi-am gasit de lucru, mi-am facut blog, m-am oprit pe la “latrecut.ro” sau "Ai copilarit in anii '90 daca...", un mic grup de pe Facebook, locuri in care mi-am amintit de multe dintre obiectele care mi-au trecut prin maini, carora le-am simtit atingerea, mirosul sau gustul si carora nu le-am uitat gustul: guma Turbo, penarele cu magnet, riglele 3D cu desene animate, pe care le pierdeam intotdeauna, cartile de colorat, lipiciul Pelikan...si cate, cate altele.

Acum cateva luni, in timp ce faceam curatenie in debara mi-am gasit colectia de surprize Turbo. Erau puse bine, in cutia cu mici lucrusoare de pe vremea cand eram copil. Asa ca, odata cu aceasta descoperire, mi-am amintit cum in clasa mea se facea "trafic" cu surprize, se purtau negocieri stranse pe bani, gume, dulciuri si alte maruntisuri pentru cate o surpriza mai greu de gasit.

Mi-au revenit in minte gustul de Brifcor, transformat apoi in Coca Cola si Pepsi, cumparate in sticla de un sfert, gustul de savarina mustind de sirop dulce si sticksurile muiate in crema Finetti in doua culori din cutiuta sub forma de inimioara, mirosul de pufarine si pufuleti care invada clasa in pauza. Si am zambit la amintirea bancii "a patra, randul de la geam", care a purtat inca doi ani dupa ce terminasem scoala inscriptiile cu nume de formatii pe care eu si Ionut, colegul meu de banca, le incrustasem cu efort in pupitru.

De toate acestea imi amintesc acum cu nostalgie in priviri: de obiectele care au insotit copilaria si apoi debutul adolescentei "generatiei de tranzitie", asa cum au fost numiti cei care au crescut trecand de la cantece patriotice si cravata rosie de pioner la hip-hop si Internet.

Desi "pe vremuri" erau prezente cam in fiecare casa de roman, fie el orasean, fie de la tara, putini sunt cei care le mai au acum pe acasa: Dacia cea veche "pe care tata o repara saptamanal desi plecam cu ea doar de cateva ori pe an", dupa cum spune Irina; prima bicicleta, un Pegas "pe care il bagam prin toate baltile si il curatam apoi cu carpa moale, inmuiata in apa cu sapun", dupa cum marturiseste Stelian; telefonul fix "care suna de-l auzeam de jos din fata blocului si ma scotea din sarite de fiecare data ca nu ma puteam duce cu el pana la mine in camera, ca sa pot vorbi cu prietenul meu", povesteste Dana.

Si nu suntem singurii care ne amintim despre asta: pe Facebook, o retea sociala foarte populara in intreaga lume, exista cateva grupuri initiate de oameni care au fost martorii acelor vremuri.

Unul dintre ele, “Ai copilarit in anii '90 daca...” are la descriere urmatoarea insiruire, care a fost completata in timp de cei care au vizitat grupul -  Ai copilarit in anii '90 daca:


...ai colectie de suprize de la guma Turbo
...te uitai zilnic la Captain Planet
...faceai robotei din pachete de tigari
...ascultai B.U.G. Mafia sau R.A.C.L.A. noaptea ca sa nu te auda parintii
...pierdeai noptile pe mIRC
...jucai elasticul si frunza in fata blocului
...ai fost fan Generatia PRO si Tip Top Minitop
...stiai toate versurile de la Genius pe de rost
...te uitai non-stop la atomic tv
...te jucai Maroco cu vecina de deasupra
...mergeai cu parintii vara la Mamaia si stateati cate 10 zile cu bilete de la sindicat
...ai baut prima gura de vodca dintr-o sticla de plastic
...gestul maxim de rebeliune era sa fumezi in toaleta scolii
...te uitai cu parintii la Dallas si la RoBingo
...ii faceai mamei tale semne de carte din hartie glasata de 8 martie
...te jucai Tetris
...ai invatat engleza de la Cartoon Network
...te uitai la diapozitive cand nu erau desene animate ca lumea la televizor
...colectionai albume cu abtibilde cu fotbalisti
...ai avut Serbarea Abecedarului in clasa I
...ai tras cu cornete sau cu prastia cu invizoace dupa fete
...de Craciun iti doreai mereu Lego sau papusa Barbie
...cumparai casete video cu Frumoasa si Bestia sau Mica Sirena
...te jucai cu soldatei de plastic
...ai avut sau ti-ai dorit Nokia 5110 si i-ai invidiat pe altii care aveau Nokia 3310
...n-ai plans ca n-ai mers la concertul Michael Jackson decat dupa cativa ani
...stii ce este Center Shock si iti doresti sa mai gasesti
...ai baut sucuri in cutii de carton in forma de piramida
...mergeai cu parintii la teatrul de vara la spectacole cu Nae Lazarescu si Vasile Muraru
...iti aduci aminte ca, la inceput, Vacanta Mare avea 3 membri si erau chiar amuzanti
...nu exista petrecere la care sa nu se asculte Backstreet Boys
...inregistrai casete cu Spice Girls de la prieteni
...inca mai stii refrenurile de la melodiile Andre
...te uitai fascinat la KITT pe Tele 7 ABC
...scriai in oracolele colegilor de clasa
...tii minte cele 5 minute de desene animate dinainte de revolutie
...pronunti perfect "nu zaietz, nu pagadi" desi nu stii o iota din limba aia
...te entuziasmezi daca o vezi pe strada pe geanina corondan
...aveai rigle chinezesti 3D si ascutitoare cu oglinda”

Si pentru ca trecutul este unic pentru fiecare dintre noi, ne-am gandit sa incepem sa-l povestim, fiecare dintre noi, asa cum ni-l amintim. Asa ca in curand, pe Acasa.ro, veti putea gasi amintiri despre ce reviste citeam pe vremuri, despre ce muzica ascultam, ce emisiuni vedeam la televizor…si altele.


Daca vrei sa ne povestesti si tu despre cum ti-a fost copilaria, ce obiecte din acele vremuri mai pastrezi in casa sau de care dintre ele iti amintesti cu nostalgie, scrie-ne. Te asteptam!

Surse foto :

latrecut.ro

suvenirshop.ro

okazii.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea