Social

#justitie #traian #basescu

Traian Basescu: patru ani de presiuni inutile pe justitie

Nici o ocazie nu a scapat seful statului, in cei patru ani de mandat, de a critica aspru justitia, fie la aniversari, fie la bilanturi.

"Avem situatii in care judecatori au legaturi nepotrivite cu oameni din lumea interlopa. Procurorii si politistii au acelasi tip de legaturi", "Sunt procurori care, din dorinta de a semana cu James Bond, transmit informatii din dosar la presa. Oamenii acestia nu au ce cauta in magistratura. Inca din timpul anchetei transmit lui nea Alecu, lui nea nu stiu care informatii din dosar. Este nepermis si un astfel de procuror nu are ce cauta in magistratura" - declaratii care ii apartin presedintelui Traian Basescu si care au fost rostite la inceputul saptamanii trecute - reprezinta cel mai recent atac al acestuia la adresa celor chemati sa faca justitie in Romania.
Publicitate

O ultima salva de tun dintr-un lung sir de critici presarate de-a lungul celor aproape patru ani de mandat la Cotroceni. Asta pentru ca seful statului s-a folosit de absolut orice prilej ivit, din 2004 incoace, de a pune toate luminile pe judecatori, procurori, politisti, avocati ori notari publici , reprosandu-le - constant si apasat - vina de a fi transformat justitia intr-un domeniu dominat excesiv de coruptie si, prin urmare, de indepartare a componentilor acestei bresle de la menirea ei de baza: aceea de a face dreptate.

Presedintele si-a rostit acuzele la adresa sistemului juridic, in acesti patru ani, incepand cu celebrele sedinte de bilant - fie ale Ministerului Justitiei ori ale Ministerului de Interne sau ale Parchetelor si ale instantelor judecatoresti -, continuand cu zilele festive ori intrunirile profesionale ale breslelor ce alcatuiesc sistemul de justitie. Insa, cel mai des, reprosurile lui Traian Basescu s-au facut auzite mai ales in interviurile acordate unor posturi de televiziune, radiouri ori ziare. In toate aceste ocazii, seful statului a dat de toti peretii, cum se spune, cu "sistemul ticalosit". Trebuie specificat insa faptul ca Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii au cerut cu insistenta si solicita cu acelasi zel, de peste zece ani, o reformare radicala a justitiei, mai ales prin eliminarea coruptiei din randul acesteia. Or, presedintele a preluat si a amplificat aceasta cerinta, care a devenit stringenta odata cu aderarea tarii noastre la NATO si UE.

Anul 2005, primul an plin al mandatului sau la Palatul Cotroceni, a reprezentat debutul in forta al criticilor lui Traian Basescu la adresa justitiei. Prima descindere a presedintelui a fost in ianuarie 2005 la Parchetul National Anticoruptie, cum se numea actuala DNA. El ii avertiza insa pe procurorii de acolo ca aderarea din 2007 la Uniunea Europeana era pusa "sub semnul indoielii" din cauza modului de functionare al justitiei si a "incapacitatii acestui sistem de a lupta eficient impotriva coruptiei, mai cu seama impotriva celei la nivel inalt".

Trei luni mai tarziu, pe 20 mai 2005, seful statului lansa unul dintre cele mai dure atacuri de pana atunci la adresa conducerii Consiliului Superior al Magistraturii, a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si la adresa membrilor Curtii Constitutionale. In corpore, i-a acuzat ca blocheaza reforma. "Aceste structuri au trecut la un blocaj al reformelor cerute ca o garantie ca justitia va functiona!", tuna pe atunci Traian Basescu. Presedintele continua cu acuzele: "Am vazut chiar dispretul - repet, dispretul, o spun cu toata responsabilitatea -, dispretul unor oameni din CSM pentru interesul national in favoarea conservarii intereselor lor. Am vazut dispretul unei Curti Constitutionale pentru interesul national prin emiterea unei decizii ca PNA nu mai poate ancheta parlamentari si, implicit, ministri, cand PNA a fost creat exact pentru inalta coruptie".

In primavara lui 2005, exact in timpul crizei jurnalistilor romani rapiti in Irak, presedintele lansa strategia anticoruptie, afirmand ca "eficienta justitiei" este un obiectiv care primeaza in fata "independentei acesteia". Traian Basescu o sprijinea pe Monica Macovei, ministrul Justitiei de atunci, in proiectul ei de schimbare a acelor membri ai CSM care nu isi indeplineau obiectivele de performanta.

Pe 5 iulie 2005, la Snagov, de Ziua Justitiei, seful statului le reprosa judecatorilor si procurorilor ca pot pune piedica integrarii Romaniei la 1 ianuarie 2007, indemnandu-i sa actioneze "cu responsabilitate in urmatoarele luni pentru reforma sistemului judiciar".

In debutul lui 2006, seful statului se declara ingrijorat ca procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, fusese convocat de Parlament in legatura cu o serie de anchete in derulare, indicand Consiliul Superior al Magistraturii drept interlocutor legal in aceasta privinta.

Pe 20 februarie 2006, la sedinta de bilant a Parchetului General, Traian Basescu avertiza asupra faptului ca, "din pacate insa, in justitie inca avem un nivel ridicat de coruptie", dar si asupra constatarii ca "procurorii intampina mari greutati din cauza faptului ca instantele nu confirma rechizitoriile".

Pe 7 martie 2006, Traian Basescu sarea la gatul membrilor CSM intr-un atac fara precedent pana atunci. Membrii Consiliului erau acuzati de presedinte ca, din cauza lor, justitia nu functioneaza. In sprijinul alegatiilor sale, seful statului aducea miile de plangeri formulate contra hotararilor judecatoresti de la CEDO si daunele de 4,6 milioane de dolari platite de stat. Traian Basescu descindea pe nepusa masa la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii pentru a-si prezenta opinia cu privire la reclamatia Asociatiei Magistratilor din Romania la Curtea Constitutionala pentru acuzatiile de coruptie aduse de el la adresa justitiei. La acea vreme, presedintele afirmase ca procurorii sunt buni, iar judecatorii, nu. Traian Basescu afirma ca "exista un nivel ridicat de coruptie in mediul judecatoresc. A spune ca exista coruptie in tara, dar judecatori corupti nu, nu este in regula". Presedintele continua cu acuzele: "Avem 9.300 de reclamatii la CEDO impotriva modului in care am fost judecati in Romania, reclamatii care in general sunt impotriva hotararilor judecatoresti. Romania a pierdut 114 procese la CEDO. Cele 114 condamnari inseamna 4,6 milioane de dolari care au fost platiti ca despagubiri. 0,5 milioane au fost generate de procurori, diferenta de peste patru milioane, generata de judecatori". Seful statului mai spunea ca, "din punctul de vedere al nemultumirii cetatenilor fata de sentintele judecatorilor, suntem a treia tara din 63, dupa Federatia Rusa, care are o populatie de 12-13 ori mai mare, si Turcia, care are o populatie de patru ori mai mare. Este un reper important fata de cum lucreaza justitia in Romania". Traian Basescu insista aratand ca "judecatorii nu aplica legea, iar cele 9.300 de reclamatii de la CEDO sunt pe punctul sa spuna: «Eu fac legea»".

Bilantul CSM din acelasi an, 2006, a fost un alt prilej de acuze prezidentiale la adresa justitiei. Traian Basescu le atragea atentia magistratilor, cu acea ocazie, ca exista probleme "in zona operativa a justitiei". A dat drept exemplu cazul Clamparu: "Am primit trei sesizari extrem de severe de la state membre ale UE, in care suntem atentionati: «Bine, mai, oameni buni, lucram impotriva criminalitatii transfrontaliere in echipe mixte care implica patru tari. Se fac arestari simultane si voi ii puneti in libertate?! Stricati toata operatiunea in cele patru tari!». De ce? Pentru ca ori citatia avea coltul indoit, ori judecatorul este corupt. Daca in instante se pun pe liber infractori, imediat vinovat e Parchetul. Va rog sa va mai uitati si in segmentul de judecator!". Presedintele le dadea dreptate cetatenilor romani pentru ca se plangeau de faptul ca le este afectata libertatea din cauza justitiei, care le facea dreptate foarte tarziu. Seful statului spera ca urmatorul Raport al Comisiei Europene sa consfiinteasca incetarea monitorizarii pe justitie avand in vedere ca a fost o perioada foarte grea si pentru clasa politica, si pentru justitie pentru "ca la anul sa mai justificam prelungirea cu un an a monitorizarii".

Anul 2007 a fost dominat de lungul schimb de replici intre presedinte si ministrul Justitiei de la acea vreme, Tudor Chiuariu . Dupa ce Traian Basescu ii respingea lui Tudor Chiuariu cererea de revocare din functie a procurorului-sef al Sectiei a II-a din cadrul DNA, Doru Tulus, presedintele il acuza pe ministrul Justitiei ca "se constituie intr-un scut, intr-o pavaza pentru potentialii infractori".

Pe 11 ianuarie 2007, la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, Traian Basescu a criticat "capacitatea procurorilor de a finaliza dosarele si de a le trimite catre instante". In opinia sefului statului, "un dosar prost realizat de un procuror va afecta si calitatea actului pe care il face judecatorul". Presedintele s-a referit si la cele noua cazuri in care procurori si judecatori au fost surprinsi in flagrant de procurorii DNA cand luau mita. Seful statului arata ca "e un obicei al procurorului sau al judecatorului sa incaseze 200-300 de euro pentru o solutie". Traian Basescu le sugera membrilor CSM ca, atunci cand "un domn procuror face un dosar si pe procedura este trimis inapoi de judecator, nu vad de ce acel procuror nu trebuie sanctionat imediat". Seful statului a avut si un argument: "Adesea am sentimentul ca dosare importante se trimit deliberat cu erori de procedura catre instanta, exact pentru a se da posibilitatea ca persoanele incriminate in rechizitoriu sa-si mai castige necesarul timp intr-un proces planificat a fi dus pana la calendele grecesti!"

Pe 7 martie 2007 facea dezvaluiri la bilantul Parchetului General: "In ceea ce ma priveste, estimez ca vor fi dosare grele, care mai devreme sau mai tarziu se vor apropia de finalizare si care vor viza persoane politice importante".

Pe 8 iulie 2007, la aniversarea Zilei Justitiei, Traian Basescu incepea prin a-l ataca pe ministrul de resort, deoarece solicitase schimbarea unor procurori, dar si pentru ca facuse un demers la Comisia Europeana pentru a da un Raport negativ in privinta monitorizarii domeniului: "Nu poti sa ceri schimbarea unor procurori care incomodeaza clienti politici, domnule ministru! Nu se poate. Nu poti sa ceri sa se scrie mai rau in raportul de tara pentru ca asa dicteaza interesele politice". Judecatorilor si procurorilor le reprosa ca "ceva se intampla cu finalizarea in instante a dosarelor de coruptie la nivel inalt". Seful statului a atacat unele decizii ale "instantelor care au schimbat hotarari ale administratiilor publice locale". Presedintele facea aluzie la desfiintarea prin decizie judecatoreasca a Planului Urbanistic Zonal in privinta Parcului Bordei din Capitala, prin care se permitea ridicarea de constructii. Presedintele le-a mai reprosat judecatorilor in special aplicarea diferita a legii in functie de statutul social al justitiabilului. In context, el a oferit exemplul a doua femei batrane din Vaslui care nu au vrut sa elibereze o parcela de pamant si care au fost condamnate la inchisoare cu executare, in comparatie cu sotia senatorului PSD Adrian Paunescu , Carmen Paunescu , condamnata doar la inchisoare cu suspendare dupa ce a omorat trei oameni cu masina. De aceea le-a adresat si un indemn magistratilor: "Independenta pe care o aveti trebuie sa se manifeste astfel incat nu numai in cazurile mici sa faceti dreptate, ci si in cazurile mari. Aveti obligatia sa nu intrati in jocurile procedurale care fac in asa fel incat un mare infractor sa ajunga sa nu mai fie judecat".

In 2008, pe 13 februarie, Traian Basescu avea aceeasi parere proasta despre justitie pe care a exprimat-o intr-o discutie cu fostul tenismen Ilie Nastase, care urma sa fie cercetat, dupa acuze de frauda la adresa Federatiei Romane de Tenis, pe care o conducea. Discutia a devenit publica, nevasta marelui tenismen sustinand cum sotul ei a fost sunat de sefului statului care i-a spus: "Ilie, stiu ca justitia e corupta". Ulterior, presedintele nu a dezmintit aceasta afirmatie a sotiei lui Ilie Nastase.

Pe 14 aprilie 2008, presedintele i-a acuzat la B1 TV pe judecatorii care i-au permis afaceristului Costica Costanda sa construiasca in Parcul Bordei pe terenul retrocedat ca "sunt corupti" si ca "s-au lasat cumparati".

Pe 23 iunie 2008, la Congresul Avocatilor de la Costinesti, seful statului avea reprosuri pentru breasla aparatorilor din instante. Acestora le batea obrazul ca nu fac decat "sa incaseze onorariul, fara a-si mai reprezenta in mod profesionist clientul in instanta". In opinia sefului statului, "calitatea de avocat trebuie dobandita doar de cei care indeplinesc cerintele competentei profesionale reale", avocatii nefiind "numai liber-profesionisti , ci si parteneri ai justitiei".

Pe 2 iulie 2008, intr-un interviu acordat BBC, afirma ca "forta celor implicati in mineriada din iunie 1990 de a controla Justitia explica lipsa de condamnari in acest caz". Parerea sa a fost ca "este clar ca procesul de aflare a adevarului a fost intarziat si de decizia Curtii Constitutionale de a muta dosarele de la Parchetele militare la procurori civili, ceea ce a blocat un timp lucrul la aceste dosare".

Pe 7 iulie 2008, la Ziua Justitiei organizata de CSM, aparea reprosul prezidential principal: "Puteati sa ne faceti noua, celor 22 de milioane de romani, un cadou: incetarea monitorizarii" si continua cu avertismentul a "ceea ce se poate intampla dupa terminarea monitorizarii care ar putea duce la aplicarea clauzei de salvgardare si scoaterea din Europa Justitiei".

Pe 9 iulie 2008, la primirea noii promotii de judecatori si de procurori, seful statului atragea atentia ca "avem situatii in care judecatori au legaturi nepotrivite cu oameni din lumea interlopa. Procurorii si politistii au acelasi tip de legaturi".

Ciudatenii: Clauza pe justitie, de la optimism la amaraciune

Pe 7 iulie a.c., la Ziua Justitiei, seful statului le spunea judecatorilor si procurorilor, cu amaraciune, ca exista pericolul activarii clauzei de salvgardare pe justitie din partea Uniunii Europene. In acest sens indemnandu-i sa previna "ceea ce se poate intampla dupa terminarea monitorizarii care ar putea duce la aplicarea clauzei de salvgardare si scoaterea din Europa Justitiei". Insa, inainte cu aproape cinci luni, pe 29 februarie, la depunerea juramantului de catre noul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, dupa ce o respinsese pe Norica Nicolai, Traian Basescu sustinea contrariul, debordand de optimism: "Romania nu este acum in pericolul de a i se activa clauza de salvgardare pe justitie" .
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea