Social

#cod civil #cod penal coduri #presedinte #basescu #promulgare #guvern #legi

Traian Basescu a promulgat Codul civil si Codul penal

Codul penal si Codul civil au primit si acordul presedintelui tarii. Presedintele Traian Basescu a promulgat astazi legile privind Codurile penal si civil, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea pe 22 iunie.

Cele doua coduri juridice au fost adoptate in Parlament prin masura asumarii raspunderii guvernamentale. Aceasta procedura a avut loc in doua sedinte succesive ale Legislativului, in urma acestora nefiind depusa nici o motiune de cenzura.

Potrivit Adevarul, cele doua legi introduc si cateva prevederi in premiera. Proiectul Codului Civil reglementeaza pentru prima data drepturi precum cel la viata, la sanatate, la integritate, la viata privata si la demnitatea persoanei, dar si respectul memoriei persoanei decedate.

Pe de alta parte, proiectul Codului Penal introduce o pedeapsa complementara - interzicerea dreptului de a se apropia de locuinta, de locul de munca, scoala sau de alte locuri unde victima desfasoara activitati sociale.  

La momentul asumarii raspunderii de catre Guvern pe cele doua legi, premierul Boc a spus ca prin adoptarea codurilor juridice, "se va putea realiza o justitie mai rapida si mai putin costisitoare". In plus, ministerul Justitiei a precizat ca noile Coduri vor lua o nota buna la Bruxelles.

 Citeste si:

Logodna, institutie in noul Cod civil

Pamfletul ramane permis de catre noul Cod Civil

Talmes-balmes legislativ. CSM a avizat proiectele de Cod civil si penal cu un teanc de observatii

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea