Social

# traditii sfanta parascheva #traditii si obiceiuri #sfanta parascheva

Traditii si obiceiuri de Sfanta Parascheva! Ce nu ai voie sa faci azi!

Romanii o sarbatoresc astazi pe Sfanta Parascheva. Tot astazi este si ultima zi de pelerinaj la moastele Sfintei Parascheva.


In popor Sfanta Parascheva este cunoscuta si ca Sfanta Vineri. Ea este patroana spirituala a femeilor si ocrotitoarea indeletnicirilor feminine: torsul, tesutul, cusutul, gatitul mancarii, dar si aducerea pe lume a copiilor.

Se spune ca Sfanta Parascheva se roaga pentru fetele nemaritate sa aiba parte se soti buni, iar pentru cele insarcinate sa nasca usor si fara dureri. Tot astazi este o ziua in care femeile ce isi doresc sa ramana insarcinate trebuie sa se roage Cuvioasei Parascheva.

Iata ce trebuie sa faci si ce este interzis in aceasta zi de sarbatoare:

Femeile insarcinate trebuie sa se roage azi Sfintei Parascheva, sa aiba o nastere usoara si un copil sanatos. De asemenea, trebuie sa imparta din bucatele lor unor copii sarmani.

Atentie insa! In aceasta zi nu trebuie sa se imparta alimente care amintesc de forma crucii, nuci, castraveti si pepene rosu. Totodata aceste alimente nu trebuie consumate in aceasta zi de nicio persoana, fiind zi de post.

Pentru cei trecuti in nefiinta se impart: paine, lipie, must si vin rosu.

Astazi este interzis tesutul, spalatul rufelor, cusutul, calcatul, maturatul, iar femeile nu trebuie sa aprinda focul in vatra. Cei care fac aceste lucruri vor fi pedepsiti cu dureri de cap, de ochi si boli de piele, dar exista posibilitatea sa-ti apara si negi la mana.

Sursa foto: doxologia.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea