Social

#sarbatoare #traditii #obiceiuri #bunavestire

Traditii si obiceiuri de Bunavestire

Ziua de 25 martie marcheaza o sarbatoare importanta a crestinismului: Bunavestire. Cultura populara mai denumeste ziua in care Fecioara Maria a primit vestea sarcinii miraculoase de la Arhanghelul Mihail si Blagovestenie sau Ziua Cucului. Credinciosii ortodoxi din Romania au o sumedenie de traditii si obiceiuri legate de aceasta sarbatoare crestina. Iata mai jos cateva dintre ele.

Conform traditiilor din popor, se spune ca de Bunavestire cucii isi dezmortesc pentru prima data in an glasul. Se mai spune ca, daca vei numara in gand de cate ori canta cucul, poti afla cati ani mai ai de trait.

Tot cucii mai au un rol important in aceasta zi: daca esti surprins suparat de primul cantat al pasarii sau cu stomacul gol, risti sa ai un an plin de necazuri.

In mai multe zone ale tarii, de Bunavestire gospodarii executa ritualuri de dans in jurul pomilor fructiferi si ii ameninta cu toporul in cazul in care nu vor da roade bogate. Prunii sunt stropiti, tot cu aceasta ocazie, cu tuica pentru un rod cat mai imbelsugat.

Sursa foto: animale-salbatice.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea