Social

#sarbatoare #cozonaci #paine #Vinerea Mare #superstitii Vinerea Mare

Traditii romanesti de Vinerea Mare: cine nu trebuie sa munceasca in aceasta zi

Vinerea dinaintea sarbatorii Pastelui este ziua care marcheaza moartea lui Iisus Hristos pe cruce. In traditia populara, ziua este cunoscuta si sub numele de Vinerea Pastelor, Vinerea Neagra sau Vinerea Mare. Superstitiile populare impun interdictii pentru anumite activitati.

Astfel, painea si cozonacii copti astazi nu vor avea un gust bun. Este interzis sa lucrezi cu ciocanul si ciocanul in aceasta zi. La tara, femeile nu cos in Vinerea Mare de teama ca vor orbi si nu tes, nu torc si nu spala in aceasta zi.

Daca ploua in Vinerea Mare este semn ca anul va fi manos. Cei care vor sa fie sanatosi tot anul umbla dimineata desculti prin iarba sau se scalda intr-o apa curgatoare.

Dupa slujba de seara de la biserica, florile de la altar sunt luate acasa, fiind considerate a avea proprietati vindecatoare pentru diverse boli. In aceasta zi, se afuma casa cu tamaie inconjurand-o de trei ori pentru a o feri de invazia insectelor si a daunatorilor.

Sursa foto: adrnord.md
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea