Social

#obiceiuri Sfantul Nicolae #mos nicolae #traditii Sfantul Nicolae

Traditii de Sfantul Nicolae. Ce cadouri aduc ghinion

In aceasta seara vine Mos Nicolae! In popor se spune ca in aceasta zi incepe in adevaratul sens al cuvantului iarna!

In traditia populara romaneasca, Mos Nicolae este infatisat calare pe un cal alb, purtand o barba alba, bogata. Se spune ca atunci cand Mosul o scutura, peste pamant, cad fulgi de nea. De aceea, se si spune: “Iata, a intinerit mos Nicolae!”.

Zapada adusa de mos Nicolae aduce rod bogat in gradini si pe ogoare. De aceea, exista obiceiul sa aducem in casa un bulgare din zapada daruita de Mos Nicolae si sa-l punem intr-un vas. Dupa ce bulgarele se topeste, apa rezultata sa o turnam in glastrele cu flori din casa, pentru ca familia sa petreaca iarna cu bine.

Pentru a avea spor si sanatate, gospodarii aduc in casa lor crengute de mar. Acestea se pun intr-un vas cu apa, iar daca vor inmuguri pana la Anul Nou, inseamna ca toti membrii familiei vor avea mult noroc in anul ce vine.

In Muntenia, in ajunul sarbatorii, fetele se aduna in casa unde este o tanara care vrea sa se casatoreasca si pregatesc placinte. La ora 9 fix, vin baietii din sat. Cu totii petrec in ajunul Sfantului Nicolae si la mare pret sunt placintele aburinde.

Copiii sunt insa cei care il asteapta cu nerabdare pe Mos Nicolae. Cu totii stiu ca trebuie ca ghetulele sau cizmulitele lor sa fie lustruite, deoarece Mos Nicolae va veni pe la ei sa le aduca daruri celor cuminti. Copiii neascultatori primesc o nuielusa, menita sa ii atentioneze si sa le aduca aminte ca trebuie sa asculte de parintii si bunicii lor. Pentru Mos Nicolae este suficient sa se uite prin ferestre pentru a-si da seama daca un copil a fost cuminte sau rau.

Ce cadouri nu trebuie sa oferim de Mos Nicolae

Tot traditia populara spune ca, de mos Nicolae, nu trebuie sa oferim celor dragi obiecte ascutite - truse de cosmetica sau obiecte de culoare neagra. Neindicate sunt si fularele sau cravatele. De asemenea, evitati sa le puneti in ghetute persoanelor pe care le pretuiti margele. Toate aceste cadouri imprastie armonia si linistea in viata celor care le poarta.

Sursa foto: cloe.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea