Social

#sarbatoarea # Adormirea Sfintei Ana # Sfanta Ana

Traditii de Adormirea Sfintei Ana, protectoarea familiei

In fiecare an, pe 25 iulie, crestinii praznuiesc Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu. Sfanta Ana este protectoarea familiei si a pruncilor la nastere. 

Potrivit scrierilor bisericesti, Sfanta Ana ar fi provenit din neam preotesc, fiind mezina marelui preot Matan. S-a cununat cu inteleptul Ioachim din Galileia si, la o varsta destul de inaintata, au adus-o pe lume pe Maria, Maica Domnului. Se mai spune in cartile sfinte ca, pe cand copila ei era inca micuta, Sfanta Ana ar fi incredintat-o la Templu, drept ofranda neprihanita. Asa se face ca, Fecioara Maria a ramas orfana timpuriu, desi mama ei a trait 69 de ani, iar tatal 80 de ani, murind inainte cu doi ani fata de sotia lui. Dupa scrierile din „Vietile Sfintilor”, se pare ca Maica Domnului, la varsta de 11 ani, cand inca mai traia la Templu, era deja orfana de amandoi parintii.

Ocroteste familia

Dupa ce si-a incredintat fiica Templului, Sfanta Ana si-a dedicat restul vietii rugaciunilor si postului, facand mult bine oamenilor aflati la nevoie, pentru a implini cuvantul Domnului. Pentru insemnatatea faptelor ei, oamenii o respecta cu sfintenie pe Sfanta Ana, chemand-o in ajutor, mai ales atunci cand nu pot da nastere la copii ori cand familia le este pusa la grea incercare. in popor, se spune ca Sfanta Ana ar fi sora Sfantului Ilie. Cine trebaluieste in ziua sarbatoririi ei va fi pedepsit cu somnul lung al mortii. De aceea, pe 25 iulie, nu se lucreaza si nu se doarme, altminteri riscand sa se pice intr-un somn de zile in sir. Sarbatoarea mai este cunoscuta si sub denumirea de Ana Ospenia, conform doxologia.ro.

Preotii o pomenesc in bisericii pe Sfanta Ana, iar crestinii, desi nu tin cu randuiala aceasta sarbatoare, respecta in anumite zone cateva traditii si obiceiuri interesante.

Iata ce nu ai voie sa faci:

1. Nu ai voie sa lenevesti ori sa te culci devreme, caci nu vei avea noroc in fata lui Dumnezeu. De asemenea, daca esti solicitat intr-o munca mai dificila, nu spune nu din prima fara sa incerci sa te apuci de treaba.

2. Ai voie sa speli haine dar numai dupa ora 12, dupa terminarea slujbei din biserica.

3. Nu uita sa dai de pomana alimente celor sarmani. Pentru ca este o zi care aminteste de adormirea mamei celei mai sfinte dintre sfinti, astazi ne amintim si de cei trecuti in nefiinta din familie. Aprinde o lumanare pentru ei si spune o rugaciune.
 

Sursa foto: crestinortodox.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea