Social

Traditii culinare de Craciun

De C
raciun, francezii din Canada apreciaza cel mai mult placinta cu carne "la tourtiere", insotita de o supa traditionala, sosuri, branzeturi, patiserie, prajituri cu fructe, gogosi. Principalul desert este Yule Log, o prajitura de ciocolata in forma de bustean, simbolul trunchiului de mesteacan ars in focul imens ce a durat toata noaptea dinaintea plecarii francezilor spre Canada. Englezii din Canada pun pe masa gasca fripta sau friptura de vita si budinca de prune. Cele mai apreciate dulciuri Chicken Bones (un amestec de scortisoara, zahar si ciocolata) si Barley Toys (zahar, glucoza, colorant si ulei de masline, amestec turnat in forme animaliere). In Cuba, de pe masa traditionala de Craciun nu trebuie sa lipseasca friptura de porc, fasolea neagra cu orez si plantele traditionale sub forma de piure. In Spania, majoritatea preparatelor traditionale sunt pe baza de fructe uscate: migdale in supa, nuci si migdale in prajituri si seminte de pin, varza rosie (simpla, fiarta si aromata cu usturoi sau cu seminte de pin si stafide si stropita cu vin Riebera del Duero). Se mananca peste prajit, cu cartofi si ceapa si decorat cu patrunjel si sofran. Prajitura traditionala "touronun" este facuta din ciocolata, nuca de cocos, inghetata de praline , pasta de migdale, glazurata cu ciocolata, combinata cu ulei de masline, fructe uscate, nuci si migdale intregi. In Grecia, desi masa de Craciun nu are ceva aparte, exista in schimb doua prajituri traditionale: "Melomakaronas", insiropata cu miere, si "Kourabiedes", acoperita cu fulgi de zahar. Americanii nu au un mediu traditional de Craciun. In general, ei mananca friptura de vita, iar aperitivele sunt pe baza de somon afumat, preparat in diferite feluri. La Casa Alba se serveste "Prajitura prezidentiala", preparata dupa o reteta veche, de peste doua secole (cu cirese, migdale, petale si sirop de trandafiri ). Pe coasta de Vest se serveste traditionala bautura "Egg Nog", care se prepara din brandy, rom, oua si lapte. In Suedia se mananca sunca, peste si fasole, iar in Finlanda masa este bogata in preparate pe baza pe peste: somon, lavaret crud sau hering in diverse sosuri. Merluciul are o reteta aparte. El este pus la macerat in apa minerala si se serveste cu sos bechamel si cartofi. Desertul de Craciun se numeste "joulutorttu", o placinta cu gem. Trimite o felicitare muzicala de Craciun felicitari de craciunfelicitari de craciunfelicitari craciun felicitari craciunfelicitari craciunfelicitari craciun
  •   2006-12-22
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Cosmina Marinescu: Sfaturi financiare pentru toti membrii familiei, de la mic la mare

Expertul Acasa.ro, Cosmina Marinescu, consilier financiar

Pune o intrebare


Citeste pe Romaniatv

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului