Social

Topul corupţiei, la nivel mondial

Feno
menul corupţiei, prezent în aproape jumătate dintre statele lunii, se agravează, afectand practic orice domeniu de activitate al cetăţenilor de pe fiecare continent, relatează publicaţia "Forbes". În urmă cu un an, un studiu efectuat de organizaţia Transparency International (TI) a dezvăluit că 72 de ţări, din totalul de 158 analizate, au fost catalogate drept "corupte". Anul acesta, un studiu similar a relevat că 74 din 163 de ţări vizate de anchetă au primit acelaşi calificativ , adaugă publicaţia americană. Puţine state, printre care India, au reuşit să se debaraseze de calificativul de ţară coruptă, în timp ce altele, printre care şi Iranul, asistă la o intensificare a acestui fenomen social negativ. TI a acordat calificative de la 0 la 10 pe baza studiilor realizate de specialişti, lideri de opinie, oameni de afaceri şi organizaţii pentru apărarea drepturilor omului din fiecare din statele monitorizate în cadrul acestei ample anchete, ţările care au primit cele mai mari calificative fiind considerate mai puţin corupte. Haiti, în coada cozilor Pe primul loc în randul statelor cel mai puţin afectate de corupţie se află Finlanda, cu un calificativ de 9,6, urmată de Islanda, Noua Zeelandă, Danemarca, Singapore şi Suedia. La polul opus, cu un index de 1,8, se află Haiti. Sub indexul de cinci se află ţări precum Italia, Grecia, Africa de Sud, Brazilia şi China. Ţările cel mai afectate de flagelul corupţiei răman cele sărace din Africa, Asia Centrală şi America Latină, observă TI. Statele Unite pierd şi ele trei locuri, în 2007, căzand pe locul 20 în topul ţărilor mai puţin afectate de corupţie, faţă de poziţia 17 deţinută anul trecut, în urma Franţei, Belgiei, Irlandei şi Japoniei. Cele mai „curate" ţări Finlanda – calificativ 9,6 Islanda Noua Zeelandă Danemarca Singapore Suedia Ţări de „nota 5" Italia Grecia Africa de Sud Brazilia China
  •   2007-04-06
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase: Cat de mult iti folosesti puterea de cumparator?

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: O cariera de succes la varsta de 5 ani

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.