Social

#somn #probleme somn #sindromul somnului intarziat

Te culci tarziu noaptea? Iata ce necaz te paste!

Obisnuiesti sa te culci tarziu noaptea, din diverse motive, ca a doua zi sa te plangi constant de oboseala? Abia te trezesti dimineata, insa nu poti pune geana pe geana inainte de miezul noptii? Ai putea suferi de sindromul somnului intarziat, o tulburare specifica erei moderne, care iti poate pune in pericol grav sanatatea.

Cercetatorii cred ca expunerea la lumina artificiala emanata de laptop, tableta si telefoanele inteligente la ore tarzii este factorul declansator pentru sindromul somnului intarziat. Tulburarea este diferita de insomnie, intrucat oamenii afectati beneficiaza de un somn neintrerupt odata ce adorm. Problema consta in ora foarte tarzie de adormire (2-3 dimineata), respectiv in privarea cronica de somn.

Sindromul somnului intarziat afecteaza, in timp, imunitatea organismului, aparand racelile recurente. In plus, dereglarea ritmului circadian este un factor de risc pentru hipertensiune, aritmii cardiace si diabet.

Doar 4-5 ore de somn pe noapte predispun si la anxietate, depresie, tulburari de dispozitie, ingrasare si tulburari hormonale. Pentru prevenirea sau controlul acestei probleme, renunta la utilizarea dispozitivelor tehnologice dupa orele 22, consuma cina inainte de orele 20 si relaxeaza-te inainte de culcare cu o baie fierbinte sau o lectura placuta.

Sursa foto: yomdel.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea